Η Moody’s υπεβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας, για πρώτη φορά από το 1989, εκτιμώντας ότι η χρηματοοικονομική δύναμη της χώρας θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται

Η Moodys υπεβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας, για πρώτη φορά από το 1989, εκτιμώντας ότι η χρηματοοικονομική δύναμη της χώρας θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Αναλυτικότερα, ο οίκος ανεκοίνωσε ότι υπεβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας σε Α1 από Α a3, ενώ ανεβάθμισε σε σταθερή από αρνητική την προοπτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία υποβάθμιση της αξιολογήσεως της Κίνας από τον οίκο ήταν τον Νοέμβριο του 1989, λίγο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Tiananmen. Η Moodys κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος, σημειώνοντας ότι «αν και η συνεχιζόμενη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μεταμορφώσει την οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι πιθανό να αποτρέψει την περαιτέρω σημαντική αύξηση του χρέους στην οικονομία και κατά συνέπεια την αύξηση των ενδεχομένων υποχρεώσεων για την κυβέρνηση».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, απορρίπτοντας τις δυσοίωνες εκτιμήσεις. Σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα, το Υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση του οίκου «υπερεκτίμησε τις δυσκολίες για την κινεζική οικονομία, ενώ υπερεκτίμησε την ικανότητα της κινεζικής κυβερνήσεως να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και να επεκτείνει την συνολική ζήτηση». Ο οίκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αύξηση του χρέους συνιστά σημαντική πρόκληση για την οικονομία της χώρας. Κατά τις εκτιμήσεις της J. P. Morgan, το συνολικό χρέος της Κίνας έφθασε το 253% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, από 213% το 2013 και 149% το 2008.

Η υπογεννητικότης

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση ότι η Ινδία μπορεί να έχει ξεπεράσει την Κίνα και να είναι αυτή το πιο πολυπληθές έθνος του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον υπεστήριξε ο Yi Fuxian, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin- Madison, ο οποίος είναι εκ των πολέμιων των αυστηρών νόμων οικογενειακού σχεδιασμού του Πεκίνου. Μιλώντας σε διάσκεψη στο Πεκίνο, ο Yi είπε ότι είναι πεπεισμένος πως τα τελευταία 26 χρόνια οι Κινέζοι στατιστικολόγοι είχαν υπερτιμήσει τον πληθυσμό της χώρας κατά περίπου 90 εκατομμύρια, εν μέρει αυξάνοντας τα ποσοστά γονιμότητας. Ο ακαδημαϊκός εξετίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων είναι 1,29 δις, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι 1,38 δις . Στην δε Ινδία, ο πληθυσμός ίσως ανέρχεται σε 1,32 δισεκατομμύρια πολίτες αυτή την στιγμή.