Τη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων της κατά το ήμισυ μέσα σε μία δεκαετία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τρίτη. Στόχος του αμερικανού προέδρου είναι η εισροή 500 εκατ. δολαρίων ετησίως στα ταμεία του κράτους από τις πωλήσεις πετρελαίου που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018. Συνολικά από τη μείωση των αποθεμάτων η Ουάσιγκτον υπολογίζει να εισπράξει 16,5 δισ. δολάρια
Τη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων της κατά το ήμισυ μέσα σε μία δεκαετία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τρίτη. Στόχος του αμερικανού προέδρου είναι η εισροή 500 εκατ. δολαρίων ετησίως στα ταμεία του κράτους από τις πωλήσεις πετρελαίου που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018. Συνολικά από τη μείωση των αποθεμάτων η Ουάσιγκτον υπολογίζει να εισπράξει 16,5 δισ. δολάρια.

Μετά το αραβικό εμπάργκο και την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973 οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αποφάσισαν να διατηρούν πετρελαϊκά αποθέματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για 90 ημέρες. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 688 εκατ. βαρέλια και όταν ξεκινήσουν οι πωλήσεις τα διαθέσιμα θα μειώνονται κατά 95.000 βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σήμερα στο 1% της ημερήσιας παραγωγής της χώρας. Σημειωτέον ότι η αμερικανική πετρελαϊκή παραγωγή έχει εκτιναχθεί κατά 49% υψηλότερα την τελευταία πενταετία χάρη στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Υπομόνευση

Η διάθεση στην αγορά πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ερμηνεύθηκε από κάποιους αναλυτές ως υπονόμευση της προσπάθειας του OPEC και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών (της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης) να περιορίσουν την παραγωγή τους εφέτος, ενδεχομένως και το 2018, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές στην αγορά. Θα πρέπει να σημειώσει ωστόσο κανείς ότι η επίμαχη ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά τον τερματισμό της επίσκεψης του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

Είναι αδύνατον να μη συνεννοήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος στο ζήτημα αυτό με τον πολυτιμότερο σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή, ο οποίος άλλωστε ασκεί και ηγεμονική επιρροή στον OPEC. Στο Ριάντ ο Τραμπ υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες αξίας σχεδόν 400 δισ. δολαρίων. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, εδώ και λίγα χρόνια όμως εφαρμόζει πολιτική απεξάρτησής της από το πετρέλαιο.

Σε τρεις περιπτώσεις η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε πετρέλαιο από τα πετρελαϊκά της αποθέματα. Κατά την έναρξη του πρώτου Πολέμου στον Κόλπο το 1991, μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα στον Κόλπο του Μεξικού το 2005 και κατά την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη το 2011. Πέραν των στρατηγικών, οι ΗΠΑ διατηρούν και εμπορικά πετρελαϊκά διαθέσιμα.

(από tovima.gr)