English | Ελληνικά
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

WWF: Νέα Στοιχεία για τη Μόλυνση από Πλαστικά στη Μεσόγειο

Χθες, Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, το WWF δημοσιοποίησε νέα στοιχεία για τη μόλυνση των κητωδών της Μεσογείου από πλαστικά. 

Το WWF δημοσίευσε τα αποτελέσματα από βιοψίες που πραγματοποίησε σε 100 θαλάσσια θηλαστικά που ανήκουν σε 3 είδη κητωδών. Η περιοχή έρευνας ήταν το "Πέλαγος", η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου, ανάμεσα σε Ιταλία, Γαλλία και Σαρδηνία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης των κητωδών από φθαλικά άλατα, επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται σε πλαστικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κουρτίνες, καλώδια, συσκευασίες, αλλά και καλλυντικά, αρώματα, βερνίκια και σπρέι μαλλιών. Η μέση συγκέντρωση του DEHP (του πλέον τοξικού φθαλικού άλατος) σε ιστούς φαλαινών, ήταν 1060 μg/Kg, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από το όριο υψηλής και προβληματικής συγκέντρωσης (300 μg/Kg), σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Αόρατη απειλή

Η μόλυνση των πλαστικών δεν αφορά μόνο τα ορατά σκουπίδια στις θάλασσες, αλλά σε μεγάλο βαθμό τα μικροπλαστικά τα οποία ενώ είναι αόρατα, υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

«Το επίπεδο της μόλυνσης των κητωδών από πλαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση των θαλασσών μας και χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία» δήλωσε ο Τζιουζέπε ντι Κάρλο, Υπεύθυνος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF.

Τα φθαλικά άλατα είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα, με πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την ανάπτυξη των εμβρύων. Αποτελούν “ορμονικούς διαταράκτες”, δηλαδή μιμούνται τις ορμόνες ανθρώπων και ζώων και παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα προκαλώντας πληθώρα επιπτώσεων. Κατηγορούνται ακόμα και για καρκινογενέσεις.

Θάλασσα από πλαστικά

Η Μεσόγειος είναι η 6η θαλάσσια περιοχή στον κόσμο όσον αφορά τη συσσώρευση πλαστικών σκουπιδιών. Έχει εκτιμηθεί ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Μεσογείου εντοπίζονται σχεδόν 115.000 μικροπλαστικά, που επιπλέουν και ρυπαίνουν τα νερά της.

Το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά έχει παγκοσμίως έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες. Το 93% αυτής της ποσότητας είναι πλαστικά απόβλητα από καταναλωτικά προϊόντα. Σχεδόν 269.000 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών που αποτελούνται από 5,000 δισεκατομμύρια σωματίδια επιπλέουν στις θάλασσες.

Επείγουσα δράση

«Η Μεσόγειος υποφέρει από τη συσσώρευση των πλαστικών σκουπιδιών. Η κοινωνία μας παράγει τόνους πλαστικών, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, το WWF καλεί τους καταναλωτές, την βιομηχανία πλαστικών και τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση πλαστικών και να δημιουργηθεί ένα άρτιο σύστημα περισυλλογής και ανακύκλωσης» καταλήγει ο Τζιουζέπε ντι Κάρλο.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/04 $74,01/βαρέλι
  WTI 23/04 $68,15/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/04 €12,75

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/04  €1,565/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €465,62/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €556,64/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/04 €54,118/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE