English | Ελληνικά
Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Την Καταβολή Δόσης 8,5 Δις Ευρώ Αποφάσισε το Eurogroup - Το Ζήτημα του Χρέους και ο Ρόλος του ΔΝΤ

Την καταβολή κεφαλαίων ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup. Τι θα γίνει με το ζήτημα του χρέους και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.

Η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα περί το 2% του ΑΕΠ μετά το 2022, πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF έως 15 έτη, μηχανισμό σύνδεσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ με το χρέος, καθώς και σχέδιο για δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε την έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ έως τις 27 Ιουλίου, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρχει εκταμίευση χρημάτων αν δεν υπάρξει το 2ο στάδιο εξειδίκευσης των μέτρων για το χρέος, το οποίο ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ τοποθέτησε μέσα στους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του προγράμματος μιλώντας και για 3ο, τελικό, στάδιο αποφάσεων στο τέλος του προγράμματος, αν γίνουν τα συμφωνηθέντα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά τις ανακοινώσεις, έδωσε το δικό του "σήμα" κάνοντας λόγο για "ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους".

Μηχανισμός για το χρέος που συνδέεται με την ανάπτυξη

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζητήθηκε η στρατηγική για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 και διευκρινίστηκαν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνονταν σε αυτή και που το Eurogroupείναι έτοιμο να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων,η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων έως 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το Eurogroupσημείωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συνεισφέρει ήδη στη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ανάμεσα στηνυπόθεσηγια το ρυθμό ανάπτυξης που θα γίνει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στα τέλη του προγράμματος και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, η αναδόμηση του χρέους του EFSF θα αναπροσαρμοστείβάσει ενός μηχανισμού προσαρμογής στην ανάπτυξη που θα συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός αυτός θα διευκρινιστεί πλήρως ως ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

"Με άλλα λόγια, εάν καταγραφεί περισσότερη ανάπτυξη, τότε θα μπορέσει να γίνει υψηλότερη ή ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων", εξήγησε, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό.

Όπως συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και ο μηχανισμός προσαρμογής στην ανάπτυξη, θα υλοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του. Στο τέλος του προγράμματος θα επιβεβαιωθεί και ηπροσαρμογή των μέτρων αυτών στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας που θα πραγματοποιήσει το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης σχολίασε και την περίπτωση ενός πιο δυσμενούς σεναρίου μακροπρόθεσμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης πρόσθετου εναλλακτικού μηχανισμού για το χρέος, που σημαίνει ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα εάν επαληθευτεί ένα πιο αντίξοο σενάριο από το προβλεπόμενο.

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2022

To Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτευχθεί, βάσει ανάλυσης της Κομισιόν, με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά πλησίον του 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

"Η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης και θα προσπαθήσουμε να σταθεί στα πόδια της", είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος εστίασε στο ζήτημα της ανάπτυξης, δηλώνοντας τη στήριξη τουEurogroup στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Σε ...δόσεις η δόση

Ο επικεφαλής του ESM, ο επικεφαλήςKlausRegling, διευκρίνισε πως το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ωριμάζει το καλοκαίρι, καθώς και σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. 

Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και η δόση θα ανέρχεται σε7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα, κυρίως την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE