English | Ελληνικά
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Δήμαρχος Κοζάνης: Απαιτούμε να Μπει Τέλος στον Εγκλωβισμό και τον Εμπαιγμό της Κοινωνίας της Ακρινής για το Θέμα της Μετεγκατάστασης!

Σε ομιλία του σχετικά με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, ο δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφέρει τα εξής:

 

«Η υπόθεση της μετεγκατάστασης της Ακρινή αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα εγκλωβισμού μιας τοπικής κοινωνίας. Όπως ειπώθηκε από πολίτες στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή, η υπόθεση αυτή εκκρεμεί για αυτούς πάνω από 15 χρόνια: Υπό αυτές τις συνθήκες, ποιον προγραμματισμό να κάνουν οι άνθρωποι για τη ζωή τους; Ποιο προγραμματισμό να κάνει ο Δήμος για την ανάπτυξη του οικισμού;

 

Σε κάθε περίπτωση, 6 χρόνια μετά την ψήφιση του άρθρου 28 του νομού 3937/2011 όπου προβλέπεται η μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων, η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να κλείσει!

 

Από τον Σεπτέμβρη του 2014 που έχουμε αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, σε όλους τους τόνους, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε συνάντηση, έχουμε δηλώσει την θέση μας ότι είναι επιβεβλημένη η επιτάχυνση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση του οικισμού.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους κατοίκους της Ακρινής τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε σχετικά με την μετεγκατάσταση του οικισμού, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής όπως η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, το τοπικό συμβούλιο Ακρινής και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ακρινής!

 

Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα, μετά από δυο συσκέψεις με τους δυο τελευταίους υπουργούς Ενέργειας κ. Σκουρλέτη και κ. Σταθάκη στις 26-5-16 και 15-3-17 αντίστοιχα, με την απουσία όμως της ΔΕΗ από την συζήτηση παρά το ότι είχε ζητηθεί από εμάς και εγγράφως η παρουσία της, οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε και όπως είχε συμφωνηθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το προεδρικό διάταγμα θα υπογραφεί σύντομα, μέχρι πριν λίγες μέρες και πριν την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ήμασταν σχεδόν στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν το Φθινόπωρο του 2013.

 

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργού κ. Σταθάκη, μετά την συνάντηση με τον περιφερειάρχη, για την διαφαινόμενη έκδοση του Π.Δ. είναι μια θετική εξέλιξη αλλά, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει αλλά να μας διατηρεί σε εγρήγορση και το επόμενο διάστημα αξιοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο από κοινού όλοι οι φορείς να πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι επόμενες διαδικασίες.

 

Τέλος και μετά την πρόσφατη κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, σαφώς και συμφωνούμε πως η επίσπευση των διαδικασιών για την απαλλοτρίωσης των Αναργύρων είναι μια θετική εξέλιξη αλλά, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει η κάλυψη της δαπάνης της απαλλοτρίωσης στο σύνολο της από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε μια ακόμα περίπτωση έχουμε μεταφορά του κόστους των συνεπειών της εξόρυξης του λιγνίτη στην κοινωνία! Αυτό σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια κοινωνικά δίκαιη λύση!»

 

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/01 $68,69/βαρέλι
  WTI 19/01 $63,38/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €444,86/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €536,32/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/01 €53,683/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE