Το πιο διάσημο παράδοξο που δίδαξε ο Έλληνας φιλόσοφος Ζήνων ήταν η ιστορία του Αχιλλέα που αγωνίζεται με μια χελώνα. Η χελώνα έχει ένα προβάδισμα, και παρόλο που ο Αχιλλέας είναι ταχύτερος, κάθε φορά που φτάνει στο σημείο όπου ήταν η χελώνα, αυτή έχει μετακινηθεί λίγο πιο πέρα. Μπορεί να κλείσει την απόσταση από τη χελώνα, κάνοντας το κενό μικρότερο και μικρότερο, αλλά ποτέ δεν μπορεί να το φθάσει. Έτσι μοιάζουν οι προσπάθειες των παραγωγών πετρελαίου να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αργού

Το πιο διάσημο παράδοξο που δίδαξε ο Έλληνας φιλόσοφος Ζήνων ήταν η ιστορία του Αχιλλέα που αγωνίζεται με μια χελώνα. 

Η χελώνα έχει ένα προβάδισμα, και παρόλο που ο Αχιλλέας είναι ταχύτερος, κάθε φορά που φτάνει στο σημείο όπου ήταν η χελώνα, αυτή έχει μετακινηθεί λίγο πιο πέρα. Μπορεί να κλείσει την απόσταση από τη χελώνα, κάνοντας το κενό μικρότερο και μικρότερο, αλλά ποτέ δεν μπορεί να το φθάσει. 

Έτσι μοιάζουν οι προσπάθειες των παραγωγών πετρελαίου να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αργού. Όμως βάσει τελευταίων στοιχείων η ζήτηση δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ενώ η προσφορά κινείται και αυτή λίγο πιο πάνω από το επίπεδο που θα εξασφάλιζε ισορροπία στην αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε στη μηνιαία Έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι η παγκόσμια προσφορά θα αυξηθεί περισσότερο από τη ζήτηση το 2018, με τη συνεχή αναζωπύρωση της παραγωγής από σχιστόλιθους στις ΗΠΑ. «Η πρώτη μας πρόβλεψη για το 2018 είναι μάλλον απογοητευτική για εκείνους τους παραγωγούς που θα θελήσουν να περιορίσουν την προσφορά», προειδοποίησε ο IEA. 

Την προηγούμενη ημέρα, η μηνιαία έκθεση του OPEC παρατηρούσε ότι η παραγωγή του καρτέλ ενισχύθηκε από την αύξηση της παραγωγής από Νιγηρία και Λιβύη. Είναι χώρες-μέλη του OPEC, αλλά εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής που ήσαν το αποτέλεσμα σύμπραξης με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς μη-OPEC στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα σημάδια της επίμονης υπερπροσφοράς και ενός απροσδόκητου άλματος στα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ οδήγησαν τις τιμές αργού σε νέα χαμηλά επίπεδα επτά μηνών (εχθές το Brent στο ICE του Λονδίνου διαπραγματευόταν στα $45.79 ενώ το WTI, στο ΝΥΜΕΧ στη Νέα Υόρκη στα $43.01.

Ο John Kemp του Reuters παρατηρεί ότι ο OPEC και οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου ευρίσκοντο εδώ και καιρό σε πορεία σύγκρουσης. Σε μια ένδειξη για το πώς η υπερβάλλουσα παραγωγή πετρελαίου έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές, η Laura Hurst και ο Javier Blas του Bloomberg αναφέρουν την ιστορία του supertanker Saiq, που περιπλανάται στις επτά θάλασσες φορτωμένο με 2m βαρέλια αργού που κανείς δεν θέλει. Από τα τέλη Μαΐου, δέκα από αυτά τα supertankers, ή VLCCs (πολύ μεγάλα tankers), όπως είναι ευρέως γνωστά, έχουν ναυλωθεί για να αποθηκεύουν το πλεόνασμα πετρελαίου στην Ασία, ανέφερε το Reuters.

Συμβάλλοντας στην προβλεπόμενη αύξηση προσφοράς από χώρες εκτός OPEC εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως προερχόμενα κυρίως από τα κοιτάσματα πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά, όπου η ανάπτυξη συνεχίζεται προς το παρόν, παρά τις χαμηλές τιμές και τον φόρο άνθρακα της πολιτείας της Αλμπέρτα.