Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες ημέρες, έδωσε «νέα ώθηση» στις σχέσεις των τριών χωρών, «διεύρυνε τα πεδία της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και επιβεβαίωσε έναν «εξαιρετικό και εντατικό πολιτικό διάλογο» στο επίπεδο των πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργείων που εμπλέκονται στην πολυδιάσταση συνεργασία, τονίζει η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Αμπα

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες ημέρες, έδωσε «νέα ώθηση» στις σχέσεις των τριών χωρών, «διεύρυνε τα πεδία της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και επιβεβαίωσε έναν «εξαιρετικό και εντατικό πολιτικό διάλογο» στο επίπεδο των πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργείων που εμπλέκονται στην πολυδιάσταση συνεργασία, τονίζει η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Αμπα, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτιμώντας τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης και περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στις διμερείς σχέσεις.

Η κ. Μπεν-Αμπα θεωρώντας σημαντική τη σύσφιξη των σχέσεων με την κοινωνία, μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Χίο για την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, δωρεά του κράτους του Ισραήλ, στο νοσοκομείο του νησιού.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η ισραηλινή πρεσβεία οργανώνει για τρίτη χρονιά εφέτος, στις 5 Ιουλίου, τον Διαγωνισμό Start Tel Aviv 2017 στο Impact Hub Athens για την ανάδειξη ενός Έλληνα νικητή startupper που θα επισκεφθεί το Ισραήλ και θα "αισθανθεί" το πρωτοπόρο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας. Η Ισραηλινή πρέσβης επιθυμεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη «μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», όπως ήταν και ο τίτλος του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας «το εξαιρετικό και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της» για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Η ενέργεια παραμένει πάντα "το ισχυρό χαρτί" της συνεργασίας. Στο τέλος του 2017, αναμένεται η παρουσίαση των τελικών συμπερασμάτων για τη βιωσιμότητα του East Med, του οποίου η υλοποίηση θα εγκαθιδρύσει «μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των χωρών όδευσης.

Η ισραηλινή πρέσβης εκφράζεται με ενθουσιασμό για το "άνοιγμα" νέων πεδίων συνεργασίας, στους τομείς της υγείας, όπου μπορούμε να μοιραστούμε ιατρικά και φαρμακευτικά μέσα, της ψηφιακής πολιτικής, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό κράτος και να αξιοποιήσουμε τα Μεγάλα Δεδομένα που θα αναδείξουν έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όπου συζητείται η δημιουργία μιας αεροπορικής task force.

Ως προς την πορεία του Κυπριακού εκφράζει αισιοδοξία «γιατί δεν γίνεται αλλιώς», ενώ για τις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ τονίζει ότι προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς από το προσδοκώμενο, διατυπώνοντας «ανησυχία για τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ενεργειακά, είπε τα εξής: 

- Πού βρίσκεται η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας;

ΑΠ: Η ενέργεια αποτελεί πάντα σημαντικό μέρος της συνεργασίας. Δύο θέματα είναι στο τραπέζι. Το ένα είναι ο EastMed και το άλλο το ηλεκτρικό καλώδιο (EuroAsia Interconnector). Και τα δύο είναι στρατηγικής σημασίας, γιατί αν συνδεθεί το Iσραήλ μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ευρώπη, δημιουργείται μια ειδική μακροπρόθεσμου χαρακτήρα σχέση μεταξύ των χωρών από τις οποίες περνάει. Είναι δύο "βαριά" projects, όχι απλά για να πουλήσουν προϊόντα από τη μια χώρα στην άλλη. Δημιουργούν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Γι' αυτό πολλοί αναλυτές βλέπουν αυτά τα projects ως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της τριμερούς σχέσης.

- Πόσο βιώσιμα είναι αυτά τα σχέδια; Yπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

AΠ: Χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Τον Απρίλιο οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας (και της Ιταλίας) που συναντήθηκαν στο Ισραήλ, παρουσία και του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ, συμφώνησαν ότι ως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία διεξάγεται από την IGI Poseidon (κοινοπραξία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής EDISON) με χρήματα της ΕΕ. Αυτό το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του χρόνου η εταιρία θα παρουσιάσει στους 4 υπουργούς Εξωτερικών, στη Λευκωσία, αν το σχέδιο του East Med είναι βιώσιμο οικονομικά και τεχνικά. Αν είναι, θα υπογράψουν συμφωνία για την έναρξη των εργασιών και σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών θα έχουμε το project ως το 2025. Στο μεταξύ οι γ.γ. των υπουργών θα συναντηθούν στην Ρώμη τον Ιούλιο προκειμένου να αξιολογήσουν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης.

- Το ηλεκτρικό καλώδιο;

ΑΠ: Το ηλεκτρικό καλώδιο έχει σκοπό να παράσχει ηλεκτρισμό στην Κύπρο και την Ελλάδα από παραγωγή του Ισραήλ. Είναι πιο προβληματικό project, γιατί το Ισραήλ είναι αυτό που πρέπει να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. H ιδέα ήταν ότι το Ισραήλ θα παράσχει 2000 ΜW. Τώρα, για πολλούς λόγους η παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ- που γίνεται κυρίως από φυσικό αέριο- είναι πρόβλημα. Το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει αρκετά, επίσης, για τεχνικούς λόγους, αλλά και δεν έχει αξιολογηθεί και οικονομικά.

Στην Θεσσαλονίκη ο Ν. Παππάς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάιο, είπε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί η ίδια οδός που θα χαραχθεί για το καλώδιο, για να περάσει και οπτική ίνα για υψηλή ταχύτητα ίντερνετ. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα.