Υψηλά πρόστιμα και ποινική δίωξη για τις ρευματοκλοπές προβλέπουν οι τελικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως περί τα 300 εκατ. ευρώ
Υψηλά πρόστιμα και ποινική δίωξη για τις ρευματοκλοπές προβλέπουν οι τελικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η πρώτη απόφαση περιλαμβάνει το εγχειρίδιο ρευματοκλοπών, το οποίο ορίζει τη ρευματοκλοπή, περιλαμβάνει τρόπους εντοπισμού της και τις σχετικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται , ενώ η δεύτερη απόφαση καθορίζει τη διοικητικά οριζόμενη τιμή, το ποσοστό προσαύξησης και των χρεώσεων για την αποζημίωση του διαχειριστή, καθώς και τις κλείδες επιμερισμού του εσόδου και την κατανομή των ποσών που εισπράττονται.

Η ΡΑΕ προχώρησε στη σύνταξη του «Εγχειριδίου» έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ενώ η λήψη μέτρων για την πάταξη του φαινομένου περιλήφθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η ΡΑΕ όρισε την διοικητική τιμή στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα, η οποία προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 κιλοβατωρών. Η τιμή αυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες στα 225 ευρώ.

Οι παραβάτες πληρώνουν πρόστιμα και για τις «παρεμβάσεις» που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν ο μετρητής δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε το κόστος για μονοφασική παροχή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης τάσης σε 370 ευρώ. 

Αν ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425 ευρώ, 550 ευρώ και 750 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην απόφαση της ΡΑΕ, κατά την τετραετία 2011 - 2014 οι απώλειες ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2003-2010.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), τα διαπιστωμένα κρούσματα ρευματοκλοπών διαμορφώθηκαν το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (10.616 έναντι 400 το 2006).

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του «Εγχειριδίου»:

- Όταν διαπιστώνεται ρευματοκλοπή, ειδοποιείται εγγράφως και το Αστυνομικό Τμήμα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης.
- Οι καταναλώσεις που δεν κατεγράφησαν υπολογίζονται αναδρομικά σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων με βάση τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης. Ως έναρξη του χρόνου της ρευματοκλοπής θεωρείται κατά κανόνα η χρονική περίοδος στην οποία εμφανίζεται αδικαιολόγητη μείωση της κατανάλωσης.
- Το «πρόστιμο» επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι οι κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται προς 255 ευρώ ανά μεγαβατώρα (προσαύξηση 70 % σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο) και 120 ευρώ (προσαύξηση 50%) για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, από 300 έως 750 ευρώ ανάλογα με το είδος της παροχής.

Η απόφαση προβλέπει και διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα ασφάλειας (κίνδυνος ηλεκτροπληξίας) ή όταν η παροχή είχε ήδη διακοπεί λόγω χρεών ή άλλου λόγου.

Προβλέπει επίσης τη διενέργεια ελέγχων, προγραμματισμένων και στοχευμένων ύστερα από καταγγελίες, όταν διαπιστώνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ή με βάση την εικόνα που αποκομίζουν οι καταμετρητές. Το εγχειρίδιο ρυθμίζει ακόμη τη διαδικασία διαπίστωσης της ρευματοκλοπής, καθώς και τη μεθοδολογία εκτίμησης της ενέργειας που εκλάπη.

Ως συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής περιγράφεται η επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας (καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης).