Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη αναφορικώς με τον Κόλπο Piran. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποιήσεως των Δυτικών Βαλκανίων, στα οποία διαρκώς αναζωπυρώνονται επικίνδυνες εστίες αντιπαραθέσεως

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη αναφορικώς με τον Κόλπο Piran. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποιήσεως των Δυτικών Βαλκανίων, στα οποία διαρκώς αναζωπυρώνονται επικίνδυνες εστίες αντιπαραθέσεως.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν, όταν οι πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1991. Πριν από αυτό ήταν τμήματα του ιδίου κράτους, οπότε δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα συνόρων.

Τώρα οι δικαστές αποφάσισαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου Piran στην βορειοανατολική Αδριατική που αποτελούσε ανέκαθεν πεδίο αντιπαραθέσεως μεταξύ των δύο χωρών, ανήκει στην Σλοβενία. Συμφώνως προς την δεξαμενή σκέψεως «European Stability Initiative», ενδέχεται να υπάρξουν μικροεπεισόδια στον Κόλπο Piran, επειδή οι Κροάτες δεν αποδέχονται την δικαστική απόφαση. Δεδομένης της ασταθούς καταστάσεως που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, μια νέα συνοριακή διένεξις μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ προκαλεί ανησυχία, την στιγμή μάλιστα που η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Αρκετές χώρες είναι απογοητευμένες εξ αιτίας της ολιγωρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αναφορικώς με την ενταξιακή διαδικασία, και σε πολλές περιοχές αναζωπυρώνονται εθνοτικές συγκρούσεις και «αρκεί ένα σπίρτο για να τινάξει την μπαρουταποθήκη», όπως έχει παραδεχθεί ο Επίτροπος της ΕΕ για την Διεύρυνση Γιοχάννες Χάν. 

Ειδικότερα, το 2009 οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία, βάσει της οποίας η Κροατία θα έπρεπε να διασφαλίσει στους Σλοβένους εδαφική πρόσβαση στα διεθνή ύδατα στην Αδριατική. Το Ζάγκρεμπ συμφώνησε με μεγάλη δυσκολία, αλλά το 2015 οι Σλοβένοι προσέφεραν στους Κροάτες την ιδανική αφορμή για να αποχωρήσουν από την διαδικασία. Υποκλαπείσες συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως απεδείκνυαν οτι ο Σλοβένος δικαστής είχε έλθει σε επαφή με ανώτατη διπλωμάτη στην Λιουμπλιάνα, παρ’ ότι απηγορεύετο ρητώς. Η Σλοβενία απέσυρε τον συγκεκριμένο δικαστή από την υπόθεση, ωστόσο η Κροατία βρήκε αφορμή για να αποσυρθεί με την αιτιολογία της διαφθοράς. 

Αν και το Διαιτητικό Δικαστήριο απεφάσισε να συνεχίσει τις εργασίες του, οι Κροάτες ανεκοίνωσαν ότι πλέον δεν το αναγνωρίζουν. Η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε ενδεικτικώς: «Η Κροατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, επειδή για εμάς δεν υφίσταται Διαιτητικό Δικαστήριο». Μετά την απόφαση, η κροατική κυβέρνηση ανεκοίνωσε ότι επιθυμεί να έχει διμερείς διαπραγματεύσεις με την Σλοβενία, ενώ η τελευταία αναμένεται να επιδιώξει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην δύσκολή αυτή διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών μελών.

Ήδη, αρκετοί εταίροι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Η γερμανική κυβέρνησις κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν την δικαστική απόφαση, όπως δήλωσε με ανακοίνωσή του το Ζάγκρεμπ. Παρατηρητές θεωρούν ότι η όξυνση της διενέξεως είναι αποτέλεσμα και της ενισχύσεως των εθνικιστικών δυνάμεων στις δύο χώρες. Τα σύνορα αποτελούν θέμα υψηλής συναισθηματικής φορτίσεως και αυτό το εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί των δύο χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν ισχυρότερο έρεισμα στους κόλπους των εθνικιστών, όπως χαρακτηριστικώς αναφέρουν.