English | Ελληνικά
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
energia.gr Άποψη

H Δύσκολη Σύνοδος του G20

Η σύνοδος των κρατών-μελών των «Είκοσι» (G20) βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. 

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών θα συναντηθούν στο Αμβούργο στις 7 και 8 τρέχοντος μέσα σε ένα πολύ διαφορετικό διεθνές σκηνικό. Εχουν προηγηθεί το Brexit, το αποτυχημένο ιταλικό δημοψήφισμα και οι εκλογές σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, μέσω των οποίων εκφράστηκε η μαζική απόρριψη του πολιτικού στάτους κβο. 

Οι του G20 εκπροσωπούν τη διεθνή τάξη, που βασίζεται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και της ανοικτής οικονομίας – και αυτές τέθηκαν σε αμφισβήτηση από τα εκλογικά σώματα. Επιπροσθέτως, η πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποχωρεί μονομερώς από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία προηγουμένως είχε ενστερνιστεί η «Ομάδα των Είκοσι», δηλώνει ότι η ένταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο προφανής φορέας της αναταραχής, αλλά υπάρχουν σαφώς βαθύτερες αιτίες. Η παγκοσμιοποίηση και η ενίσχυση του ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομία είχαν ανέκαθεν νικητές και ηττημένους, μόνον που σήμερα οι ηττημένοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ορισμένες περιπτώσεις. Μία από τις συνέπειες όλων αυτών είναι η ταχύτερη συγκέντρωση πλούτου στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Σε σχεδόν όλες τις χώρες των «Είκοσι» το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που διοχετεύεται στους εργαζομένους έχει ελαττωθεί και το χάσμα μεταξύ παραγωγικότητας και μισθών διευρύνεται. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO) την τελευταία πενταετία στοιχειοθετεί τις τάσεις αυτές στις εκθέσεις της προς τους G20. Ορισμένοι από τους πολιτικούς ηγέτες της «Ομάδας των Είκοσι» ζητούσαν δυναμική κινητοποίησή της, ώστε να αντιμετωπίσει τις ανισότητες – πρωτοστατούσαν οι πρώην ηγέτες της Αργεντινής και της Βραζιλίας με την αρωγή των ομολόγων τους της Τουρκίας, της Κίνας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη του G20 αγνοούσαν τις πιέσεις αυτές.

Σήμερα, η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο, προτείνει να συζητηθούν σε αυτήν οι φόβοι και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαία μία συντονισμένη πολυμερής απάντηση στην οπισθοδρόμηση ως προς την παγκοσμιοποίηση. 

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση θα μπορούσε να αφορά το εμπόριο, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική. 

Πρώτον, το διεθνές εμπόριο δεν συνιστά αυτοτελή στόχο, αλλά μέσον για βελτίωση της απόδοσης της οικονομίας. Οι ηγέτες των «Είκοσι» πρέπει να δεσμευθούν να χαράξουν εθνικές πολιτικές για δικαιότερη κατανομή του πλούτου. 

Δεύτερον, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων χρειάζονται ορθολογικοί κανόνες για τόνωση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι και της διαδικασίας συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων, καθώς και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών. 

Τέλος, πρέπει να αποκατασταθούν οι συνέπειες από τη λιτότητα, που οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση στην Ε.Ε. και αδύναμη ανάκαμψη σε άλλες οικονομίες.

* H Cecilia Nahon είναι Εκτελεστική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Model G20 του American University School. Η Sandra Polaski είναι Σύμβουλος θεμάτων εργασίας και κοινωνικής πολιτικής. Διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια πολιτικής στην ILO. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.socialeurope.eu.

(Πηγή: Καθημερινή)

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 16/02 $64,53/βαρέλι
  WTI 16/02 $61,35/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  16/02 €9,53

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,15/02  €1,538/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,16/02 €401,91/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,16/02 €488,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,16/02 €51,346/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE