Ο ισχυρός ανταγωνισμός των «παικτών» της αγοράς και η πολύ πιθανή συνακόλουθη άνοδος των τιμών, αναμένεται να χαρακτηρίσει τη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ
Ο ισχυρός ανταγωνισμός των «παικτών» της αγοράς και η πολύ πιθανή συνακόλουθη άνοδος των τιμών, αναμένεται να χαρακτηρίσει τη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με τους νέους όρους που εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ. Βασική αλλαγή είναι «η αναστολή της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων αγοράς υπό τη συνθήκη ικανοποίησης της ζητούμενης ποσότητας στο σύνολό της εκ μέρους των συμμετεχόντων, αρχής γενομένης από τη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου και εφεξής».

Αυτή η αλλαγή έγινε καθώς στην προηγούμενη δημοπρασία ένας από τους συμμετέχοντες κατάφερε να αγοράσει λίγο πριν τη λήξη της δημοπρασίας πακέτα ηλεκτρισμού στην τιμή εκκίνησης, μία τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από αυτήν στην οποία αγόρασαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες.

Άλυτο παραμένει ένα ακόμα ζήτημα που προβληματίζει έντονα την αγορά και αφορά στη διάθεση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες. Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς ζητούν να τεθεί ένα «πλαφόν», π.χ. της τάξεως του 20%, στις εξαγωγές των ποσοτήτων που αποκτούνται στις δημοπρασίες, προκειμένου να επιτευχθεί και αυτό που είναι ο στόχος των ΝΟΜΕ, δηλαδή το περαιτέρω άνοιγμα της εγχώριας αγοράς.

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε σε 32,05 ευρώ/MWh, έναντι 37,37 ευρώ στις προηγούμενες δημοπρασίες, αντανακλώντας κυρίως το χαμηλότερο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί είναι 145Mwh/h.

Καθώς στη χονδρεμπορική αγορά η Οριακή Τιμή Συστήματος την προηγούμενη εβδομάδα (10/7-16/7) διαμορφώθηκε στα €56.19/MWh, αυξημένη κατά 21.28% από την μέση ΟΤΣ της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και κατά 8.58% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία θα είναι μεγάλο, καθώς και η ποσότητα είναι σχετικά μικρή.

'Ετσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η τελική τιμή να πλησιάσει πολύ το επίπεδο της τιμής εκκίνησης των προηγούμενων δημοπρασιών.

Πάντως, ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ φέτος στη λιανική αγορά (75,24%) δεν φαίνεται ρεαλιστικό να επιτευχθεί, καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 85,50% (από 85,53% τον προηγούμενο μήνα) περίπου.

Γι΄αυτό άλλωστε, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν σχετικό αίτημα προς τους θεσμούς ώστε να μην υπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ οι πελάτες Υψηλής Τάσης, δηλαδή οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.