Ξεκίνησε τη Λειτουργία του ο Πρώτος Σταθμός στον Κόσμο που Συνδυάζει Υδροηλεκτρικά και Φωτοβολταϊκά για την Παραγωγή Ενέργειας (Video)

Ξεκίνησε τη Λειτουργία του ο Πρώτος Σταθμός στον Κόσμο που Συνδυάζει Υδροηλεκτρικά και Φωτοβολταϊκά για την Παραγωγή Ενέργειας (Video)
energia.gr
Παρ, 28 Ιουλίου 2017 - 07:53
Η πρώτη υβριδική εγκατάσταση που συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της. Ο σταθμός, που βρίσκεται στο φράγμα του Alto Rabagão της Πορτογαλίας, χρησιμοποιεί πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ χρησιμοποιεί την υδροηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα, αλλά και τις ώρες αιχμής

Η πρώτη υβριδική εγκατάσταση που συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της. Ο σταθμός, που βρίσκεται στο φράγμα του Alto Rabagão της Πορτογαλίας, χρησιμοποιεί πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ χρησιμοποιεί την υδροηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα, αλλά και τις ώρες αιχμής.

Ο υβριδικός σταθμός του φράγματος στο Alto Rabagã o διαθέτει 840 επιπλέοντα ηλιακά πάνελ, τα οποία θα αυξήσουν τη συνολική δυναμικότητα της μονάδας από τις 68 μεγαβατώρες, που είναι σήμερα, κατά 220 κιλοβάτ αιχμής (kWp). Μέσα στον πρώτο χρόνο, η μονάδα θα μπορεί να παράγει 332 μεγαβατώρες, αρκετές για να ηλεκτροδοτήσουν 100 κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι το φράγμα λειτουργεί από το 1964.

Τα πάνελ κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Ciel & Terre International (C&T), που αναπτύσσει το πλωτό σύστημα ηλιακής Hydrelio, το οποίο χρησιμοποιείται σε πάνω από 60 εγκαταστάσεις σε 16 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την εγκατάσταση οικολογικών πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ από ανακυκλώσιμα υλικά σε μεγάλες επιφάνειες νερού.

Η εταιρεία, εξάλλου, επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία εξαιτίας του μεγάλου βαθμού δυσκολίας της, καθώς το βάθος του νερού στο φράγμα φτάνει τα 60 μέτρα ενώ η διακύμανση του επιπέδου της επιφάνειας ξεπερνά τα 30 μέτρα.

Επιπλέον, τα πάνελ καλύπτουν μερικώς την υδάτινη επιφάνεια, με συνέπεια να επιβραδύνεται η εξάτμιση και να αναπτύσσεται η άλγη. Τα πάνελ μειώνουν επίσης τον κυματισμό μέσα στο φράγμα, και, κατά συνέπεια, και την διάβρωση των οχθών του.  

 

 

Ο βασικός σκοπός των φωτοβολταϊκών πάνελ της C& T είναι η παραγωγή ενέργειας με παράλληλη μεγιστοποίηση της χρήσης τεχνητής επιφάνειας ύδατος. Η εγκατάσταση πάνελ σε φράγματα καθιστά τις υδροηλεκτρικές μονάδες πιο επικερδείς, καθώς παράγεται περισσότερη ενέργεια. Τα πάνελ συλλέγουν το φως του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η ενέργεια του νερού μπορεί να χρησιμεύσει τις ώρες αιχμής της ζήτησης, αλλά και μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η C&T εκτιμά ότι η εγκατάσταση πάνελ σε μόλις το 10% των 50 μεγαλύτερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον κόσμο θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή 400 GW ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Huffington Post, αν το πρότζεκτ στο φράγμα του Alto Rabagão στεφθεί με επιτυχία, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και άλλων χωρών. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η Βραζιλία, όπου η εταιρεία Energias de Portugal (EDP), που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ του Alto Rabagão, δραστηριοποιείται σε μεγάλης κλίμακας έργα. «Μία τέτοια λύση έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας», τονίζει ο project manager της EDP Paulo Pinto, μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Diário de Notícias.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Πορτογαλία έχει δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την επιτυχία του πρότζεκτ χάρη στην προώθηση μιας πολιτικής ισχυρής στήριξης των ΑΠΕ, ενώ η χώρα απολαμβάνει ετήσια ηλιοφάνεια διάρκειας 2.500 ωρών, αλλά και μεγάλη υπάρχουσα υδροηλεκτρική δυναμικότητα.