“Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν την κρίση του Κατάρ για να υπονομεύσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και να υπερασπιστούν το σχέδιο για τον αγωγό Nord Stream 2 της Gazprom”. Αυτή τη διαφορετική οπτική υποστηρίζουν οι συντάκτες άρθρου που δημοσιεύει το CEPA (Ινστιτούτο Πολιτικής που εστιάζει στη μελέτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία)

“Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν την κρίση του Κατάρ για να υπονομεύσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και να υπερασπιστούν το σχέδιο για τον αγωγό Nord Stream 2 της Gazprom”. Αυτή τη διαφορετική οπτική υποστηρίζουν οι συντάκτες άρθρου που δημοσιεύει το CEPA (Ινστιτούτο Πολιτικής που εστιάζει στη μελέτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία).

Οι πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που προκάλεσαν τη διπλωματική κρίση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, οδήγησαν και στον αποκλεισμό μεταφορών για το Κατάρ από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το CEPA ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός του εμιράτου επέτρεψε στη Ρωσία να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των προμηθειών του Κατάρ για υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG) στην Πολωνία. Επικαλείται, μεταξύ άλλων, και το σχετικό δημοσίευμα του CNN το οποίο ισχυριζόταν ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ενδέχεται να ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή των σχέσεων του Κατάρ με άλλα αραβικά κράτη και για τη διάδοση των ψευδών δηλώσεων που οδήγησαν στο διπλωματικό επεισόδιο.

Η ενεργειακή πολιτική του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, στοχεύει στο μπλοκάρισμα οποιαδήποτε εναλλακτικής λύσης στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώστε να εξακολουθήσει η Μόσχα να ασκεί πολιτική επιρροή σε όλους τους πρώην σοβιετικούς «δορυφόρους». Ως εκ τούτου, η Ρωσία υπερασπίζεται το σχέδιο για τον αγωγό Nord Stream 2, με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία του κρατικού μονοπωλίου της Gazprom στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τις 6 Ιουνίου το ρωσικό πρακτορείο Tass σε άρθρο του ανάφερε ότι «η Gazprom δεν αποκλείει ότι η κατάσταση με το Κατάρ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εξαγωγή LNG». Μάλιστα, το CEPA παραθέτει δήλωση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ ο οποίος αναφέρει ότι «το Κατάρ δεν εξάγει πετρέλαιο, εξάγει φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η κλιμάκωση των γεγονότων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τις εξαγωγές LNG του Κατάρ. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί».

Επιπλέον, στην πολωνική ιστοσελίδα του ρωσικούπρακτορείουειδήσεων Sputnik, αναφέρεται ότι η «άσκηση πίεσης» της Πολωνίας κατά του Nord Stream 2 σταδιακά εξασθενεί εξαιτίας των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν με τις εισαγωγές LNG από το Κατάρ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το έργο του αγωγού Nord Stream 2 έχει υψηλό κόστος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιέστηκε να «τρέξει» τις διαδικασίες από κύκλους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και από τη Δανία και τη Σουηδία. Γι΄ αυτό ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν την εντολή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τους όρους υποβολής του σχεδίου ώστε να «κουμπώσει» με το κοινοτική δίκαιο.

Πέρα όμως από το υψηλό κόστος, ο αγωγός έχει άλλο ένα εμπόδιο: τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ πρότειναν κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην επέκταση του δικτύου τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το έργο και να οδηγήσουν σε αποχώρηση των χρηματοοικονομικών εταίρων. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η προμήθεια LNG από το Κατάρ.

Παρ 'όλα αυτά, οι μεταφορές υγροποιημένου αερίου από το Κατάρ για την ώρα δεν απειλούνται. Στην πραγματικότητα, οι πηγές φυσικού αερίου ολοένα και διαφοροποιούνται στην Ευρώπη. Στις 8 Ιουνίου, ο τερματικός σταθμός Lech Kaczyński της Πολωνίας δέχθηκε το πρώτο φορτίο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες - παρόλο που οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διαβεβαίωναν ότι τέτοιες αγορές ήταν αδύνατες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.