Επτά ερωτήσεις, επτά υποθέσεις, επτά σενάρια. Ο Independent επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ρίξει φως σε μια υπόθεση που δύσκολα φωτίζεται – κι αλίμονο εάν φωτιστεί από την πυρηνική λάμψη ενός Αρμαγεδδώνα
Επτά ερωτήσεις, επτά υποθέσεις, επτά σενάρια. Ο Independent επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ρίξει φως σε μια υπόθεση που δύσκολα φωτίζεται – κι αλίμονο εάν φωτιστεί από την πυρηνική λάμψη ενός Αρμαγεδδώνα.

Είναι πιθανή μια «χειρουργική επέμβαση» των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας και τις πλατφόρμες εκτόξευσης των βαλλιστικών της πυραύλων; Ο φόβος εδώ είναι ότι το Πεντάγωνο φοβάται πως μια προληπτική επίθεση θα προκαλούσε την αντεπίθεση της Πιονγιάνγκ στη Νότια Κορέα με βομβαρδιστικά αλλά και την εκτόξευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ιαπωνία και την Αλάσκα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 48 εκατ. ανθρώπων.

Ακόμη και μια περιορισμένη επίθεση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Εκτός (πράγμα απίθανο) εάν η Ουάσινγκτον «προειδοποιούσε αμέσως την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα ότι πρόκειται για χειρουργική επέμβαση».

Κάποιοι λένε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με την αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ. Αλλά η Κίνα φοβάται ότι μια τέτοια αλλαγή θα προκαλούσε μαζική έξοδο βορειοκορεατών προσφύγων, όπως και ότι θα έφερνε τον αμερικανικό στρατό στα σύνορά της. Οπότε…

Κι εδώ έρχεται η πρόταση της «επίθεσης ευρείας κλίμακας» από μια συμμαχία ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας με την υποστήριξη βομβαρδιστικών. Αλλά υπάρχει περίπτωση να μην πατήσει ο Κιμ αμέσως το κουμπί;

Η πρώτη αντίδραση του Κιμ σε μια επίθεση θα ήταν μια αντεπίθεση με βαρέα όπλα. Αλλά ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει ότι θα χρησιμοποιούσε και χημικά όπλα;

Μπορεί να σώσει την κατάσταση η οικονομία; Το κόστος ενός πολέμου στην κορεατική χερσόνησο θα ήταν καταστροφικό καθώς η Νότια Κορέα, με εταιρίες όπως η Samsung και η Hyundai, κατέχει το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο αντίκτυπος στα χρηματιστήρια θα ήταν τεράστιος – για να μην μιλήσει κανείς για το κόστος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο Κιμ ποσώς στενοχωριέται για όλα αυτά.

Και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο τραπέζι η πιο ανώδυνη επιλογή: η επιστροφή στη διπλωματία προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στην πυρηνική κούρσα του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Ποιο όμως θα είναι το αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν – και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διατεθειμένος να δώσει; Ούτε εδώ χωράει και πολλή αισιοδοξία. Γιατί τίποτε δεν είναι πιο δύσκολο από τη συνεννόηση ανάμεσα σε αυτούς τους δυο.

(Πηγή: protagon.gr/The Independent)