English | Ελληνικά
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Φυσικό Αέριο σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Σέρρες

Σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ υπάρχει δίκτυο διανομής αερίου, οι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στο καύσιμο. Η ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας) φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο παράδοξο αυτό φαινόμενο ξεκινώντας άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα για τη σύνδεση επαγγελματικών και οικιακών πελατών με το δίκτυο αερίου, αρχικά σε τέσσερις πόλεις.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΔΑ έχει προκύψει μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου και διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής στην υπόλοιπη Ελλάδα (πέραν δηλαδή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν άλλες εταιρείες). Το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας προβλέπει σε πρώτη φάση επενδύσεις στα δίκτυα διανομής της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης ωστόσο ακόμη δεν έχουν προχωρήσει συνδέσεις με καταναλωτές. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα για την σύνδεση καταναλωτών με το υφιστάμενο δίκτυο αρχικά σε 4 πόλεις: τη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Θήβα και τις Σέρρες.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καμπάνιες και ενημερώνονται οι καταναλωτές που βρίσκονται στις οδούς όπου υπάρχει δίκτυο και όσοι ανταποκριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με ρηχές συνδέσεις, οι οποίες θα γίνουν με έξοδα της εταιρείας. Δηλαδή οι συνδέσεις θα γίνουν με μηδενικά τέλη σύνδεσης. Η αρχή γίνεται σε Χαλκίδα Λαμία, όπου οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα ενώ αναμένεται να ακολουθούν η Θήβα και στη συνέχεια μέχρι το Νοέμβριο οι Σέρρες.

Μάλιστα ήδη για τις 2 πόλεις με τις οποίες ξεκινά το πρόγραμμα έχουν υποβληθεί οι πρώτες 160 αιτήσεις, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για οικιακές αλλά και για επαγγελματικές συνδέσεις. Μεταξύ των πρώτων που έχουν σπεύσει να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες της ΔΕΔΑ είναι κυρίως επαγγελματίες (επιχειρήσεις εστίασης κλπ) που αυτή τη στιγμή χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους από 6 έως και 11 φιάλες υγραερίου την ημέρα. Τόσο για τους οικιακούς πελάτες όσο και για τους επαγγελματίες, το οικονομικό όφελος μόλις συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου θα είναι τεράστιο. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου ανοίγει η αγορά του φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι όσοι συνδεθούν με το δίκτυο θα μπορούν να διαλέξουν τον προμηθευτή φυσικού αερίου της αρεσκείας τους.

Όσο για τους δρόμους, σύμφωνα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr στη Χαλκίδα δυνατότητα σύνδεσης θα υπάρχει σε τμήματα των εξής οδών:

Πετρογιάννη, Θ. Καρυστίου, Εύβοιας, Μπέλλου, Μαργαρίτη, Αντιγόνου , Φαβιέρου, Κώτσου, Φαρμακίδου, Μιαούλη, Βώκου, Κακαρά, Αποστολίδου, Μητροπολίτου Βασιλείου Αφεντάκη, Μπολοβινέβας, Λ.Καραγιάννη, Γρηγορίου Ε, Νηρέως, 25ης Μαρτίου, Χαϊνά, Δαγκλή, Αγγελοπούλου, 7ου Συντάγματος, Ελευθέρου Στρατιώτη, Ιπποκλέους, Αρεθούσης Βώκου, Γαζέπη, Χατζοπούλου, Στύρων, Αλιβερίου.

Στη Λαμία δυνατότητα σύνδεσης θα υπάρχει σε τμήματα των οδών:

Καλυβίων, Αβέρωφ, Μακροπούλου, Υψηλάντου, Λευκαρίτη, Παπαγεωργίου, Καψάλη, Ερυθρού Σταυρού, Καραϊσκάκη, Όθωνος, Παπαποστόλου, Θερμοπυλών, Αγράφων, Αθηών, Λεωνίδου, Κύπρου, Αμφικτυόνων

 

Στη Θήβα δυνατότητα σύνδεσης θα υπάρχει σε τμήματα των οδών:

Αθήνας Λειβαδιάς, Καβείρων, Δημοκλείδου, Αγίου Αθανασίου, Τειρεσίου, Π. Τσαλδάρη, Ν Πλαστήρα, Περγάμου, Συμίου, Αγίου Μελετίου, Ησιόδου, Ζ. Πηγής, Αρβανιτάκη, Λαμπράκη, Βάρναλη, Γληνού, Πουλοπούλου, Ηρακλέους, Κιθαιρώνος, Αγίας Τριάδος, Κασσάνδρου, Αυλίδος

Τέλος, εκτός από τις 4 πρώτες πόλεις, του πιλοτικού προγράμματος θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες περιοχές όπου είτε υπάρχει είτε πρόκειται να κατασκευαστεί δίκτυο χαμηλής πίεσης, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ.

(Πηγή: Capital.gr)

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/02 $65,90/βαρέλι
  WTI 23/02 $62,40/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/02 €9,68

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/02  €1,529/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €416,81/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €511,77/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/02 €54,252/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE