Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete, δήλωσε χθες από την Κρήτη το στόχο του να είναι τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά που θα ηγηθούν της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañ ete, δήλωσε χθες από την Κρήτη το στόχο του να είναι τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά που θα ηγηθούν της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», που διοργάνωσε στα Χανιά το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί «σαφή απόδειξη των προθέσεών μας να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την απανθρακοποίηση των νησιών της ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Cañ ete υπογράμμισε τη συμβολική σημασία της επιλογής το φόρουμ να λάβει χώρα στην Κρήτη, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει το «μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», ο Επίτροπος δήλωσε: «Ακόμη και πριν από τη συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ ήταν πεπεισμένη για τη σημασία της υποστήριξης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Για τη σημασία της μετάβασης από έναν ενεργειακό τομέα εξαιρετικά εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα -μεγάλο μέρος των οποίων εισάγονται- προς ένα ενεργειακό απόθεμα περισσότερο αποτελεσματικό, περισσότερο βιώσιμο και αξιόπιστο που παράγεται σε τοπικό επίπεδο».

«Η Συμφωνία του Παρισιού, ωστόσο, έδωσε στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης μία παγκόσμια διάσταση. Η ΕΕ έχει την πρόθεση να ηγηθεί των προσπαθειών αυτών κατά την πορεία εκπλήρωσης των δεσμεύσεών της».

Η πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» επιδιώκει τη «θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διευκολύνει αυτή τη μετάβαση», αξιοποιώντας μέτρα για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά λιανικής» ή «δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές και τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας», ανέφερε ο Cañ ete.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, «πολλά νησιά εξαρτώνται από το πετρέλαιο για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια» και αυτό «δε συνεπάγεται μόνο την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές καυσίμων, αλλά και την αύξηση της τοπικής ρύπανσης και των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».

Παράλληλα, συνέχισε, τα καύσιμα αυτά «έχουν υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα, γεγονός που επιβαρύνει τους τοπικούς προϋπολογισμούς», Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι τιμές στα νησιά το περασμένο έτος ήταν δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες που παρατηρούνταν στην ηπειρωτική χώρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Cañ ete , η εξέλιξη της τεχνολογίας σημαίνει ότι η δυναμική μείωσης του κόστους σε συνδυασμό με τη μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. «Το κόστος για την αιολική και ηλιακή ενέργεια έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. (…) Είναι δυνατή η μεγαλύτερη αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οι εναλλακτικές αυτές θα οδηγήσουν σε καθαρότερη και περισσότερο ανταγωνιστική ενέργεια».

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας πρέπει να έχει «οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, περιβαλλοντικό αντίκτυπο και σημασία για τον πληθυσμό, να μειώνει τους λογαριασμούς και ταυτόχρονα να βελτιώνει την ποιότητας ζωής».

Μεταξύ των στόχων της πρωτοβουλίας, οι οποίοι θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον κ. Cañ ete, με τη στήριξη της ΕΕ και μέσω της αξιοποίησης πόρων από τα διάφορα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, είναι το 2030 χίλια νησιά της Ένωσης να έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη μετάβαση στην ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Miguel Arias Cañete στα αγγλικά εδώ.