English | Ελληνικά
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Ευρωπαϊκά Θέματα

EU PVSEC 2017: «Η Φωτοβολταϊκή Επανάσταση Μόλις Τώρα Ξεκινά!»

Ένα από τα μεγαλύτερα events του παγκόσμιου κλάδου των φωτοβολταϊκών, το 33ο EU PVSEC 2017 (Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκής Ηλιακής Ενέργειας), άνοιξε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 τις πύλες του στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ.

Της τελετής έναρξης των εργασιών προήδρευσε ο καθηγητής ηλιακής ενέργειας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft και Γενικός Πρόεδρος του PVSEC, Arno Smets, οποίος τόνισε: «Ως προεδρεύων του συνεδρίου έχω διαλέξει ως γενικό θέμα το εξής: ‘Η Φωτοβολταϊκή Επανάσταση Μόλις Τώρα Ξεκινά!’. Αυτό το θέμα αντανακλά το καλό μου προαίσθημα. Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις είναι εκπληκτικές. Η μεγάλη ποικιλία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας δημιούργει ήδη περίπου 2,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι πρώτες δημοπρασίες για ηλιακές εκμεταλλεύσεις στη Μέση Ανατολή κατέληξαν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από 0,03 € / kWh. Σε αυτό το επίπεδο τιμών η ηλιακή ενέργεια αρχίζει πραγματικά να προκαλεί αναταράξεις στις αγορές ενέργειας ».

Ο Arno Smets συνεχίζει: «Η άνευ προηγουμένου πτώση του κόστους των μπαταριών θα κάνει το όνειρο της οικονομικά αποδοτικής αποθήκευσης της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα πραγματικότητα την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία παροχής πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια σε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Nigel Taylor, πρόεδρος στο European Commission Joint Research Centre and Technical Programme Chair (Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του Τεχνικού Προγράμματος): «Η EU PVSEC πληροί πολλά κριτήρια για να προχωρήσει με τη στρατηγική της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ομιλία του το 2017 για την Κατάσταση της Ένωσης. Αυτή την εβδομάδα πάνω από 1.100 παρουσιάσεις θα αναδείξουν νέα αποτελέσματα έρευνας σε θέματα από φωτοβολταϊκές συσκευές υψηλής απόδοσης, σε νέες και αειφόρες διαδικασίες παραγωγής και τρόπους να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της ολοκλήρωσης του συστήματος. Η αξιοποίηση αυτών των εξελίξεων μπορεί να ενισχύσει τη μετάβαση της ΕΕ στην καθαρή ενέργεια και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Mark Van Stiphout, Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργεια: «Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης την οποία βιώνει η ΕΕ: η μετάβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυτήν και δημιουργεί πληθώρα ευκαιριών για την υλοποίηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ , αλλά ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι έντονος».

Ed Nijpels, Μέλος του Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου της Ολλανδίας, υπεύθυνος για την Συμφωνία για την Ενέργεια: «Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι μικρό, αλλά αυξάνεται εξαιρετικά. Η Εθνική Συμφωνία για την Ενέργεια για Βιώσιμη Ανάπτυξη παρέχει μια σταθερή ενεργειακή πολιτική για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και βιωσιμότητα. Η καινοτομία είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια νέα εθνική συμφωνία για να διατηρηθεί η ταχύτητα».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου EU PVSEC τελεί υπό το συντονισμό του European Commission Joint Research Centre. Οι εργασίες της έκθεσης και του συνεδρίου EU PVSEC θα διαρκέσουν ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www. photovoltaic- conference. com/

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/03 $66,26/βαρέλι
  WTI 19/03 $62,31/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  19/03 €10,96

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/03  €1,523/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,17/03 €430,03/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,17/03 €509,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/03 €53,731/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE