Την αναγκαιότητα μετάβασης των ευρωπαϊκών νησιών στην καθαρή ενέργεια τόνισε ο Pierre-Jean Coulon, Πρόεδρος του τμήματος Μεταφορών, Ενέργειας και Υποδομών (Transport, Energy, Infrastructure - TEN) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC). «Στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ορισμένων χωρών, μεταξύ πόλεων, αγροτικών περιοχών και νησιών»

Την αναγκαιότητα μετάβασης των ευρωπαϊκών νησιών στην καθαρή ενέργεια τόνισε σε συνέντευξή του στο NewEurope και τον Κωστή Γερόπουλο ο Pierre-Jean Coulon, Πρόεδρος του τμήματος Μεταφορών, Ενέργειας και Υποδομών (Transport, Energy, Infrastructure - TEN) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( EESC).

«Στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ορισμένων χωρών, μεταξύ πόλεων, αγροτικών περιοχών και νησιών. Και για μας, ως πολίτες, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι δυνατότητες των νησιών στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα των μεταφορών» δήλωσε ο Coulon, προσθέτοντας ότι η EESC εργάζεται στην κατεύθυνση των ‘Έξυπνων Νησιών’.

«Για παράδειγμα, (εργαζόμαστε για το) πώς θα προσφέρουμε τη δυνατότητα σε έναν σπουδαστή, ο οποίος ζει σε ένα νησί, να μην πετά καθημερινά ή κάθε εβδομάδα, επειδή είναι δαπανηρό, επειδή ενέχει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα», δήλωσε. «Πώς θα του δώσουμε την ευκαιρία να έχει μια καλύτερη ζωή και να έχει τη δυνατότητα να μάθει, να σπουδάσει με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών», συνέχισε.

Ο κ. Coulon υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχιας δεν εντοπίζεται μόνο στα νησιά. «Το κύριο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας είναι το πρόβλημα του κόστους και της τιμής της ενέργειας. Το κόστος και οι τιμές της ενέργειας είναι προφανώς πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες σε απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά είναι τέτοιες περιοχές. Αν εμείς, κατά το δυνατό, διασφαλίσουμε την παροχή ενέργειας στα νησιά, στις περιοχές αυτές, φυσικά, το κόστος και οι τιμές θα μειωθούν. Θα υπάρχει η δυνατότητα για τους πολίτες να έχουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και χαμηλότερες τιμές και αυτό είναι σημαντικό», υπογράμμισε.

Ο κ. Coulon σημείωσε ότι μια πρόταση της EESC ήταν το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Ένδεια, το οποίο τώρα υλοποιείται. Στόχος του Παρατηρητήριου είναι «για παράδειγμα, για τις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, για τα νησιά, να δούμε τι συμβαίνει και ποιες απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Coulon εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «συλλογικό έργο» και την επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία δύο τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ο Coulon δήλωσε: «Η πρόκληση για την κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πρόκληση που αφορά μόνο στο κλίμα. Η πρόκληση είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κοινότητα να δώσει κάποια λύση. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι ιδιώτες που, εκτός από καταναλωτές ενέργειας, παράγουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια».

Ο Coulon δήλωσε ότι αυτοί οι μικροί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αλλάξουν δραματικά το ηλεκτρικό σύστημα. «Οι πολίτες που θέλουν να καταναλώσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν. Αυτό είναι νέο. Και αποτελεί έναν πιθανό τρόπο να καταπολεμήσουμε την απορρύθμιση του κλίματος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η δράση Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη λεγόμενο πακέτο μέτρων «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέχεια αυτού, στο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας στη Βαλέτα στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 14 κράτη μέλη, υπέγραψαν την πολιτική δήλωση για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια σε όλα τα νησιά της ΕΕ.