Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν Ιταλό και έναν Νορβηγό; Ο πρώτος γεννιέται με χρέος 38 χιλιάδων ευρώ (κι ο Ελληνας με άλλα τόσα), ενώ ο δεύτερος με έναν κουμπαρά 161 χιλιάδων ευρώ

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν Ιταλό και έναν Νορβηγό; Ο πρώτος γεννιέται με χρέος 38 χιλιάδων ευρώ (κι ο Ελληνας με άλλα τόσα), ενώ ο δεύτερος με έναν κουμπαρά 161 χιλιάδων ευρώ.

Είναι ένα spread αξίας 199 χιλιάδων ευρώ. Κι αν στην περίπτωση των Νοτίων της Ευρώπης, τα περίπου 40.000 ευρώ είναι το συνολικό δημόσιο χρέος διαιρούμενο με τον αριθμό των κατοίκων, στο Όσλο αντίθετα είναι το κατά κεφαλήν μερίδιο από το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο επανεπενδύει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας.

Τις τελευταίες ημέρες, γράφει η Corriere della Sera, το σκανδιναβικό ταμείο έπιασε το όριο των 850 δισ. ευρώ. Όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν ιδρύθηκε η Νορβηγική Τράπεζα Διαχείρισης Επενδύσεων, που στη συνέχεια έγινε το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο. Το αργό πετρέλαιο ήταν σίγουρα μια μεγάλη οικονομική πηγή. Αλλά δεν οφείλεται όλος αυτός ο πλούτος σε αυτό.

Για να το καταλάβει κανείς, πρέπει να επιστρέψει πίσω στον χρόνο και να εστιάσει σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε ένα λεωφορείο στο Oσλο.


O βασιλιάς και ο ελεγκτής

Βρισκόμαστε στο 1973, την χρονιά της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Και η φωτογραφία απεικονίζει τον τότε βασιλιά Ολαφ να κάθεται σεμνά σε ένα λεωφορείο, επιδεικνύοντας το εισιτήριό του στον ελεγκτή. Από εκείνη την εποχή, η Νορβηγία παράτησε τις λιμουζίνες για να αποταμιεύσει και να επενδύσει.

Κοιτάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη, πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια (42%) επενδύθηκαν από τους Νορβηγούς στις ΗΠΑ (Apple, Google, Microsoft, Novartis, Amazon κλπ), ενώ στην Ευρώπη παρέμεινε το 36% (Nestlé και Roche).

Τελικά αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν Ιταλό (ή έναν Ελληνα) και έναν Νορβηγό.

Φωτό: Το (νορβηγικό) πετρέλαιο κάνει καλό. Πηγή: Shutterstock

(από www,protagon.gr)