Οι Πολιτικές Διαφορές Δεν Ενοχλούν τη Βουλγαρορωσική Συνεργασία στον Τομέα της Ενέργειας

Οι Πολιτικές Διαφορές Δεν Ενοχλούν τη Βουλγαρορωσική Συνεργασία στον Τομέα της Ενέργειας
του Βλαντιμίρ Σάμπεφ
Σαβ, 30 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:03
Αυτές τις μέρες στη Μόσχα διεξήχθη μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, αυτή της ομάδας εργασίας «Ενέργεια» της Βουλγαρορωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική και Επιστημονικο-τεχνική Συνεργασία. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ως σημαντική, αφενός γιατί η ενέργεια μαζί με τις εθνικές οδούς είναι προτεραιότητα για τη βουλγάρικη κυβέρνηση, αλλά και γιατί η Βουλγαρία έχει σοβαρές φιλοδοξίες στον τομέα της ενέργειας

Αυτές τις μέρες στη Μόσχα διεξήχθη μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, αυτή της ομάδας εργασίας «Ενέργεια» της Βουλγαρορωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική και Επιστημονικο-τεχνική Συνεργασία. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ως σημαντική, αφενός γιατί η ενέργεια μαζί με τις εθνικές οδούς είναι προτεραιότητα για τη βουλγάρικη κυβέρνηση, αλλά και γιατί η Βουλγαρία έχει σοβαρές φιλοδοξίες στον τομέα της ενέργειας, φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα σύνορά της και αποκτούν ευρωπαϊκές διαστάσεις. Παράδειγμα γι’ αυτό είναι ο κόμβος διανομής φυσικού αερίου «Μπαλκάν» στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που σκοπός του είναι να καλύψει όλη τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Από την άλλη, στον τομέα της ενέργειας η Βουλγαρία αντιμετωπίζει και κάποια προβλήματα όπως η απειλή που σχετίζεται με το κλείσιμο των θερμοηλεκτρικούς σταθμούς από τις Βρυξέλλες, μιας και στην ΕΕ θεωρούν πως η χρήση κάρβουνου ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, αλλά και η παλαίωση και το αναπόφευκτο τέλος της εκμετάλλευσης του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της χώρας. Πρόβλημα είναι και το παγωμένο από τη βουλγάρικη Βουλή σχέδιο για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στον Δούναβη, για τον οποίο οι Βούλγαροι έχουν πληρώσει στους Ρώσους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες, των οποίων το μέλλον είναι άγνωστο.

Αυτά και άλλα θέματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία παρευρέθηκαν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. Η υπουργός Πετκόβα συζήτησε και με τον διευθυντή της G azprom Αλεξέι Μίλερ και αυτό δείχνει πως η Ρωσία επίσης ενδιαφέρεται να συνεργάζεται με τη Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας και εκτιμά τη θέση και τον ρόλο μας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Οι ειδήμονες και οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τους την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια και το ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στις Βρυξέλλες. Επίσης πρόσφατα η ρώσικη G azprom ξεπέρασε και τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ενέργειας, την αμερικάνικη εταιρεία Eхх on M obіl. Έτσι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως δε θα είναι τόσο εύκολο να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας και ακόμα και αυτοί που αντιλαμβάνονται τη Ρωσία σαν εχθρό συνειδητοποιούν πως η Ευρώπη δεν μπορεί δίχως τη Ρωσία, όπως ισχύει και το αντίθετο. Γι’ αυτό είναι καλύτερα όλες οι πλευρές να δουν πως θα μπορούσαν αν επωφεληθούν από τη συνεργασία.

Η Βουλγαρία παραμένει πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και λαμβάνει υπόψη της τις ρυθμίσεις τους κατά τη διαδικασία υποστήριξης των εθνικών της συμφερόντων.

 

(Πηγή: bnr.bg)