English | Ελληνικά
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

«Πηγή Ανησυχίας» το Χημικό Οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας συνιστά «πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο, τόνισε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), απευθύνοντας έκκληση να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να το καταστρέψει.

Η κατοχή χημικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα «θα όφειλε να είναι μια πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποσότητα των χημικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των 3.000 και των 5.000 τόνων, είπε ο Ουζουμτζού κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαιώνει ότι δε διαθέτει χημικά όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Πρωτοβουλία για την Απειλή των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Threat Initiative), η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της νευροτοξικούς παράγοντες όπως το αέριο σαρίν και το VX, μια ακόμη πιο θανατηφόρα εκδοχή του σαρίν, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.

«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα λόγω του ότι είναι απρόβλεπτη», σημείωσε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση» προκειμένου να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές επιστολές που της απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα. Το τελευταίο αίτημα αυτού του είδους είχε σταλεί τον Μάρτιο, σημείωσε ο Ουζουμτζού.

«Όλα τα διαβήματα και τα αιτήματα για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αντιπροσώπους έμειναν δυστυχώς αναπάντητα», συνέχισε ο Ουζουμτζού. «Δεν θέλουν να μας συναντήσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα φέρει κεφαλή με αέριο σαρίν, είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μια δήλωση που είχε αναπαραχθεί από πολλά ΜΜΕ διεθνώς.

Το 2009, το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group (ICG) είχε προειδοποιήσει ότι πέραν του προγράμματός της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών και βιολογικών όπλων.

Σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει αέριο σαρίν, αέριο μουστάρδας, φωσγένιο, Ταμπούν και άλλους νευροτοξικούς παράγοντες ικανούς να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από αεροσκάφη, με την εκτόξευση πυραύλων ή ακόμη με πυροβολικό.

Ο ΟΑΧΟ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ τον Απρίλιο να ενταχθεί «χωρίς χρονοτριβή» στη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα, όπως και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Νότιο Σουδάν, είναι ανάμεσα στα τελευταία κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία αυτή.

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/03 $68,99/βαρέλι
  WTI 23/03 $64,54/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/03 €12,37

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/03  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/03 €448,81/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/03 €528,22/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/03 €40,776/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE