Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπονήσει μέχρι το 2018 μια στρατηγική μηδενικών εκπομπών με ορίζοντα τα μέσα του αιώνα. Σε ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία στις 4 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε συστάσεις προς τα θεσμικά όργανα και τις χώρες της ΕΕ πριν από τη διάσκεψη COP23 τον Νοέμβριο στη Βόννη.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπονήσει μέχρι το 2018 μια στρατηγική μηδενικών εκπομπών με ορίζοντα τα μέσα του αιώνα. Σε ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία στις 4 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε συστάσεις προς τα θεσμικά όργανα και τις χώρες της ΕΕ πριν από τη διάσκεψη COP23 τον Νοέμβριο στη Βόννη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NewEurope, oι ευρωβουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία της ΕΕ και να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τους στόχους και τα εργαλεία πολιτικής της ΕΕ, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Δεδομένου ότι όλοι οι εταίροι της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιμαιτκή Αλλαγή ( UNFCCC) δεσμεύονται να ανακοινώσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους ως το 2020, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την Κομισιόν να προετοιμάσει μέχρι το 2018 μία στρατηγική της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων με ορίζοντα τα μέσα του αιώνα, με στόχο τη διατήρηση της αύξησης θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και με την επιδίωξη αυτή να περιοριστεί στους 1,5°C. Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. «Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω», σημείωσαν, αλλά χαιρετίζουν τις ισχυρές απαντήσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισιού.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν επίσης συγκεκριμένες ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις σχετικά με την παροχή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης. Όπως ανέφερεαν, τα δάνεια και οι επενδυτικές πρακτικές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το στόχο για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα και σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών πιστώσεων για επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη των συστημάτων εμπορίας εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς 18 τέτοια συστήματα λειτουργούν σε τέσσερις ηπείρους. Ενθάρρυναν, επίσης, την Κομισιόν στην ενίσχυση της σύνδεσης του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) με άλλα αντίστοιχα, ώστε να αυξηθούν οι στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα να μειωθεί ο κίνδυνος διαρροών άνθρακα.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι αναμένουν από τη διάσκεψη της Βόννης να αποσαφηνίσει τη δομή του ‘Διαλόγου Διευκόλυνσης’ (Facilitative Dialogue) του 2018, ο οποίος στοχεύει να προβεί σε απολογισμό των προσπαθειών των κυβερνήσεων προς το μακροπρόθεσμο στόχο.

Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Adina-Ioana Vălean από τη Ρουμανία, θα παραστεί στη διάσκεψη της Βόννης από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο Wendel Trio, διευθυντής του ευρωπαϊκού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα (CAN) δήλωσε ότι σωστά το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι ο τωρινός στόχος της ΕΕ για το κλίμα ως το 2030 δεν έρχεται σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. «Οι ευρωβουλευτές στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων προκειμένου να αναλάβουν δράση και να δεσμευτούν για πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα θα φτάσει στις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες αυτή τη στιγμή κάνουν το ακριβώς αντίθετο, αποδυναμώνοντας τους ήδη χαμηλούς εθνικούς στόχους που θέτει ο Κανονισμός Επιμερισμού των Προσπαθειών ( Effort Sharing Regulation)», δήλωσε.