English | Ελληνικά
Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017
Άρθρο
Ευρωπαϊκά Θέματα

Κοινό Ζητούμενο των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ οι Καθαρότερες Θάλασσες

Στη Μάλτα, τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη δέσμη 36 πρωτοβουλιών της ΕΕ για την προώθηση περισσότερο υγιεινών, καθαρότερων, ασφαλέστερων και περισσότερο προστατευμένων θαλασσών. Πάνω από € 6 δισ. από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς δεσμεύτηκαν για την καλύτερη διαχείριση των ωκεανών κατά τη διάσκεψη Our Ocean 2017 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ, στη Μάλτα, στις 5-6 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο NewEurope o Κωστής Γερόπουλος, εκ μέρους της ΕΕ, η Αντιπρόεδρος Federica Mogherini και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Karmenu Vella, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα € 550 εκατ..

Στη διάσκεψη, ο α΄ αντιπρόεδρος Frans Timmermans αναμενόταν να ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταργήσει σταδιακά έως το τέλος του 2017 όλα τα μίας χρήσης πλαστικά ποτήρια σε πηγές και μηχανήματα αυτόματης πώλησης στα κτίρια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Επίτροπος για την Ανάπτυξη Neven Mimica επανέλαβε, εκ μέρους της ΕΕ και των εταίρων της στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, τη δέσμευσή τους για βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών.

«Η θάλασσα είναι ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό. Είναι ο Ωκεανός μας (σ.σ. Our Ocean, ο τίτλος της διάσκεψης) επειδή ανήκει στην ανθρωπότητα, σε κάθε ανθρώπινο ον» δήλωσε η Mogherini κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης Μάλτα στις 5 Οκτωβρίου. «Έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε αυτό που είναι κοινό - να το διατηρήσουμε ως ένα θησαυρό και να αποφύγουμε τη μετατροπή του σε απειλή».

Η Mogherini τόνισε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι ένας παγκοσμιοποιημένος κόσμος χρειάζεται μια περισσότερο συνεργατική παγκόσμια διακυβέρνηση. «Πιστεύουμε στην δύναμη της διπλωματίας, επενδύουμε σε αυτήν, πιστεύουμε και επενδύουμε στη δύναμη των κοινών κανόνων και των διεθνών θεσμών. Και είναι δύσκολο, πραγματικά αδύνατο, να φανταστούμε μία παγκόσμια διακυβέρνηση χωρίς τη συνεργατική διαχείριση των ωκεανών».

Μετά το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η ΕΕ με στόχο να ενταθεί η δράση για την καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών μας, οι συνολικές πιστώσεις από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από 112 χώρες σε όλο τον κόσμο ανήλθαν σε περισσότερα από € 6 δισ., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν για την ενίσχυση της καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης και τη διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών, την ενίσχυση της ασφάλειας των ωκεανών, την προώθηση πρωτοβουλιών μπλε οικονομίας, τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030. Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία νέων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών που θα εκτείνονται σε περισσότερα από 2,5 εκατ. τ.χλμ., έκταση μεγαλύτερη από το μισό της συνολικής έκτασης της ΕΕ.

Υποστηρικτές
2nd Energy Tech Forum 2017
Σχετικά
1st Energy Tech Forum

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 15/12 $63,53/βαρέλι
  WTI 15/12 $57,41/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,30/07 $72,57/tn
 • Φυσικό Αέριο
  30/07 $3,824 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,14/12  €1,533/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,15/12 €426,10/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,15/12 €519,91/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,15/12 €61,694/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE