English | Ελληνικά
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

ΑΠΘ: Μελέτη για τη Δημιουργία Πάρκου στο Συγκρότημα Αλλατίνη με Στόχο τη Βελτίωση του Μικροκλίματος

Σε μια «πράσινη όαση» για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, με δέντρα και αρωματικά φυτά, θα μπορούσε να μετατραπεί ο εγκαταλειμμένος βιομηχανικός χώρος των μύλων Αλλατίνη, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική βελτίωση του μικροκλίματος.

Πρόταση διαμόρφωσης και αξιοποίησης του συγκροτήματος Αλλατίνη ως πολυλειτουργικό αστικό πάρκο, κατέθεσε, μέσα από την πτυχιακή της εργασία, στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Εδεσσα, η Ελένη Κωστελίδου με επιβλέποντες τους καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μαριάνθη Τσακαλδήμη και Πέτρο Γκανάτσα.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της για το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νατάσα Καραθάνου, αν και για τον χώρο έχουν γίνει στο παρελθόν αρκετές προτάσεις αξιοποίησής του, όπως η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή η ανέγερση νέων οικοδοµικών µονάδων, εντούτοις στην μελέτη υπογραμμίζεται ότι αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για την αύξηση του περιορισμένου αστικού πρασίνου, όπως και των ανοικτών χώρων αναψυχής, δημιουργώντας μια βιώσιμη, πιο ελκυστική και αειφορική πόλη.

«Με τη χρήση δασικών δομικών στοιχείων θα μπορούσε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα για τη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και τη σύζευξη ανθρώπου και κατασκευών, κατά τον ομαλότερο τρόπο, με τη διατήρηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής των υπαρχόντων κτισμάτων και την ανάδειξή τους με τη βοήθεια της βλάστησης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιβλέπουσα καθηγήτρια Μαριάνθη Τσακαλδήμη.

Ο χώρος των μύλων Αλλατίνη εντάσσεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση περίπου 26 στρεμμάτων. Μέσα στα όρια του βιομηχανικού συγκροτήματος υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία έχουν καταφέρει να διατηρηθούν, όσο το δυνατόν, αναλλοίωτα στο χρόνο ενώ εντυπωσιακή είναι η καμινάδα διαμέτρου 3 μέτρων και ύψους 35,5, που είναι ορατή και από μακριά.

Στη μελέτη, η βλάστηση αποτέλεσε τη βάση για τη σχεδίαση και τον κύριο αισθητικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της περιοχής. Για τη σωστή επιλογή των φυτικών ειδών λήφθηκαν υπόψη η ζώνη βλάστησης και το κλίμα της περιοχής, ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών, οι βιολογικές απαιτήσεις των ειδών, τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των ειδών, ο φυτευτικός σύνδεσμος και τα προβλήματα σκίασης και συντήρησης του τοπίου που θα δημιουργηθεί. Θεωρήθηκε επιβεβλημένη η χρησιμοποίηση προσαρμοσμένων φυτικών ειδών που ανταποκρίνονται τόσο στις ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες της πόλης όσο στο συγκεκριμένο σκοπό χρήσης. Ακόμη λήφθηκε υπόψη η χρήση των φυτικών ειδών για τη λύση προβλημάτων περιβαλλοντικής μηχανικής (προστασία από το φαινόμενο θερμικής νησίδας, ηλιοπροστασία, συνθήκες δροσισμού, ανεμοφράχτες και προστασία από θορύβους).

Κάτοψη του προτεινόμενου από τη μελέτη πάρκου


Για την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού για πολιτιστικές και ήπιας αναψυχής χρήσεις, που θα απευθύνονται σε ευρύ ηλικιακό εύρος, προτείνονται στη μελέτη, η δημιουργία, σε τριώροφο κτίριο, ενός νεανικού χώρου Café bar-bowling, ένα άλλο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως θεατράκι, πενταώροφο κτίσμα να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο και ένας άλλος χώρος να γίνει αναψυκτήριο-εστιατόριο, κατάλληλο για όσους συνοδεύουν και προσέχουν τους μικρούς επισκέπτες της παιδικής χαράς. Προτείνεται τέλος, ένα κτίριο να λειτουργήσει ως μουσείο το οποίο θα φιλοξενεί εξοπλισμό, φωτογραφικό υλικό αλλά και αρχεία από την ιστορία των μύλων Αλλατίνη.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να υποβάλουμε την μελέτη στον δήμο Θεσσαλονίκης για να έχει υπόψη και τις δικές μας προτάσεις. Πάντως, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε συνεργασίες προκειμένου να συντάξουμε και οικονομοτεχνική μελέτη που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του Αλλατίνη. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι το κόστος, όσον αφορά την προτεινόμενη βλάστηση, δεν είναι μεγάλο» διευκρίνισε η επιβλέπουσα καθηγήτρια.

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/03 $66,90/βαρέλι
  WTI 20/03 $62,93/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/03 €11,17

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/03  €1,524/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €434,10/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €513,16/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/03 €51,213/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE