Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη στόχευσή της για το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έως το 2030, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη χώρα. Η απόφαση ήρθε από τη νέα ολλανδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με εξαγγελίες για την για απαγόρευση όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το ίδιο έτος.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη στόχευσή της για το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έως το 2030, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη χώρα.

Η απόφαση ήρθε από τη νέα ολλανδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με εξαγγελίες για την για απαγόρευση όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το ίδιο έτος. Όπως αναφέρει το Climate Home, η Ολλανδία θα κλείσει όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2030, απόφαση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία εργοστάσια που κατασκευάστηκαν το 2015 και λέγεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά από άλλα. Παρά την καλύτερη επίδοσή τους, ωστόσο, η αξία τους άρχισε γρήγορα να μειώνεται ήδη από το 2016.

Παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η Ολλανδία θα καθορίσει επίσης μια κατώτατη τιμή άνθρακα και θα επιδιώξει βαθύτερες περικοπές προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εξάλειψη του άνθρακα δεν θα καταστήσει φθηνότερη τη χρήση του σε άλλους τομείς από τις εταιρείες.

Σε έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης ( IEEFA), ο σύμβουλος ενεργειακών οικονομικών του IEEFA, Gerard Wynn, ανέφερε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης «έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ότι καμία επένδυση σε άνθρακα στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλής».

Ο Wynn συνέχισε λέγοντας: «Η σημερινή ανακοίνωση υπογραμμίζει τον κίνδυνο μιας επένδυσης είτε σε νέα είτε σε υπάρχουσα ενέργεια με βάση τον άνθρακα και το συμπέρασμα είναι σαφές: εθνικά σχέδια σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα, όπως αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ακόλουθη απαίτηση για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, θέτουν σε κίνδυνο τα παλιά μοντέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Τον Σεπτέμβριο, η ολλανδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης ( NEAA) αποκάλυψε νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν αμετάβλητες το 2016. Ενώ αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι που αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η πρόληψη νέων αλλαγών του κλίματος, η ολλανδική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, με το νέο στόχο της μείωσης των εκπομπών στη χώρα να ορίζεται στο 49% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η Ολλανδία θα πιέσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 40% σε 55%.