Το γραφείο Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του για τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα. «Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο, επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στον Αμπάντι.

Το γραφείο Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του για τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα.

«Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο, επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στον Αμπάντι.

Ο Τίλερσον δήλωσε χθες Κυριακή ότι έχει έρθει η ώρα «να πάνε σπίτι τους» οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές και οι Ιρανοί σύμβουλοί τους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από μια σπάνια συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό και τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευθεί τα κέρδη του στη Συρία και το Ιράκ για να επεκτείνει την επιρροή που κέρδισε μετά την επέμβαση της Ουάσινγκτον το 2003, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι σουνίτες Άραβες, όπως το Ριάντ.

«Οι ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, τώρα που η μάχη κατά του Νταές και του ΙΚ πλησιάζει στο τέλος της πρέπει να πάνε σπίτια τους. Οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ πρέπει να πάνε σπίτια τους και να επιτρέψουν στον ιρακινό λαό να ανακτήσει τον έλεγχο», τόνισε ο Τίλερσον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ Τζουμπέιρ.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί πήραν τα όπλα το 2014 αφού το ΙΚ κατέλαβε το ένα τρίτο της χώρας, σχηματίζοντας τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (PMF), οι οποίες έλαβαν χρηματοδότηση και εκπαίδευση από το Ιράν και έχουν πλέον κηρυχθεί μέρος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Τίλερσον με το σχόλιό του αναφερόταν στις PMF και τη δύναμη Κοντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Ο στρατός του Ιράκ, με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των PMF, κατάφερε να εκδιώξει φέτος τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη και άλλες πόλεις του βόρειου Ιράκ.

Η εκστρατεία για την εκδίωξη του ΙΚ άφησε ολόκληρες πόλεις ερειπωμένες και επέφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία του Ιράκ.

Χθες μια κοινή επιτροπή του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας εγκαινίασε την πρώτη της συνάντηση με στόχο τον συντονισμό της μάχης κατά του ΙΚ και την ανοικοδόμηση των περιοχών που Ιράκ που επανήλθαν στον έλεγχο της Βαγδάτης.

Ο Τζουπέιρ υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν κοινά σύνορα, τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και πολλές ίδιες φυλές.

Ο Αμερικανός υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλει στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του ιδιωτικού τομέα του Ιράκ και θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Μάζιντ αλ Κουσάιμπι σημείωσε μιλώντας στο Reuters ότι η χώρα του επιθυμεί να ενισχύσει τις εξαγωγές προς το Ιράκ και εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στου τομείς της γεωργίας και της πετροχημείας της χώρας.

Τίλερσον και Τζουμπέιρ συζήτησαν επίσης τη νέα στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ριάντ είχαν διακοπεί επί 25 χρόνια, πριν από την πρόσφατη προσέγγισή τους, αφού ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990.

Τώρα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να προσεγγίσουν το Ιράκ σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.