Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επεκταθούν οι εσωτερικοί κανόνες της ΕΕ για την αγορά ενέργειας σχετικά με την κάλυψη υπεράκτιων αγωγών. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ρωσίας να διπλασιάσει το αέριο που θα μπορούσε να αντλήσει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Ουκρανίας, θα επηρεάσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης φυσικού αερίου από τη Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επεκταθούν οι εσωτερικοί κανόνες της ΕΕ για την αγορά ενέργειας σχετικά με την κάλυψη υπεράκτιων αγωγών.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ρωσίας να διπλασιάσει το αέριο που θα μπορούσε να αντλήσει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Ουκρανίας, θα επηρεάσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η κίνηση συνοδεύεται από πρόταση της Επιτροπής για εντολή των κρατών μελών να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία τις αντιρρήσεις σχετικά με τον αγωγό.

Ακόμη και με αυτές τις αλλαγές, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία, καθώς δεν μπορεί να επιβάλλει τη νομοθεσία της στο τμήμα του αγωγού που βρίσκεται εκτός της επικράτειάς της.

«Η πρόταση αυτή δεν επιλύει όλα τα προβλήματα ... και ορισμένα από αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Οδηγία για το φυσικό αέριο, όλοι οι αγωγοί εισαγωγής θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η Οδηγία για το φυσικό αέριο στο σύνολό της ... θα εφαρμοστεί στους αγωγούς από και προς τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και μελλοντικών αγωγών, μέχρι τα σύνορα της δικαιοδοσίας της ΕΕ», αναφέρουν οι προτάσεις.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη σε συνεδρίαση των Επιτρόπων της ΕΕ. Εάν ψηφιστεί, θα μεταβεί στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν τους ισχύοντες κανόνες μέχρι το τέλος του 2018 – αρκετά νωρίς, για να εφαρμοστούν στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Με την πρόταση, η Επιτροπή αμφισβητεί, επίσης, τα μεγάλα κράτη μέλη, τα οποία έχουν επενδύσει εταιρείες στο έργο.

Πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας χρηματοδοτούν τον αγωγό των 1.225 χλμ. για να μεταφέρουν 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως: συγκεκριμένα οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η ολλανδική Shell, η OMV της Αυστρίας και η Engie της Γαλλίας.

Εάν ψηφιστούν οι νέοι κανόνες και η ΕΕ δεν λάβει εντολή για συνομιλίες με τη Ρωσία, τότε εναπόκειται στα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, -στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Γερμανία-, να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, για να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.