Η πυρηνική ενέργεια παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής επέκτασης της Rosatom, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες. Ωστόσο, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός όμιλος αναδεικνύει τώρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις μπαταρίες, ως μέρος ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής επέκτασης της Rosatom, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες. Ωστόσο, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός όμιλος αναδεικνύει τώρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις μπαταρίες, ως μέρος ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Εξετάζουμε τη διαφοροποίηση, γιατί η αγορά είναι τεράστια», δήλωσε ο Andrey Rozhdestvin, υποδεικνύοντας ως «νέους πελάτες πυρηνικών τις αναδυόμενες χώρες», κυρίως την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

«Χρειάζονται πηγές ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και θα ενδιαφέρονται για ανταγωνιστικές προσφορές στο πλαίσιο δημιουργίας πυρηνικών υποδομών», δήλωσε ο κ. Rozhdestvin στη EURACTIV.

«Είμαστε οι ηγέτες στη Ρωσία όσον αφορά στον τομέα αιολικής βιομηχανίας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να προσθέσουμε νέες πηγές ενέργειας χωρίς CO2 στο χαρτοφυλάκιό μας».

Η Rosatom αποφάσισε να επενδύσει στην αιολική ενέργεια το 2017, πιστεύοντας ότι η ταχεία μείωση του κόστους στη βιομηχανία ΑΠΕ θα αποτελέσει ανταγωνιστική απειλή για την πυρηνική ενέργεια. Διαθέτει σήμερα δύο αιολικά πάρκα στη Ρωσία, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία, Lagerwey.

Συνολικά, η Rosatom έχει εντολή να κατασκευάσει 1 gigawatt αιολικής ισχύος στη Ρωσία, λέει ο κ. Rozhdestvin.

«Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο βήμα», αναφέρει. «Πρέπει να είμαστε ισχυροί παίκτες στην αγορά. Αιολική, ηλιακή, πυρηνική ενέργεια – όλες είναι απαλλαγμένες από CO2. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για την κάλυψη συγκεκριμένων ενεργειακών αναγκών».

Σήμερα, το πραγματικό κόστος αποθήκευσης ενέργειας είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος παραγωγής, σημειώνει ο κ. Rozhdestvin. «Αν λοιπόν προσθέσετε το κόστος αποθήκευσης στην ανάλυση, σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσετε το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πάντως, η Γαλλία αποκτά το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικολογίας, Nicolas Hulot, επιδιώκει να φέρει το ποσοστό αυτό στο 50% μέχρι το 2025.

«Το γεγονός αυτό θα είναι πολύ αρνητικό για εμάς», παραδέχεται ο κ. Rozhdestvin λέγοντας ότι η κίνηση «θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα τη Rosatom» λόγω της στενής συνεργασίας της με τις γαλλικές εταιρείες, όπως η Areva, η EDF, η Engie, η Schneider Electric και η Alstom.

«Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως από τη συνεργασία γαλλικής και ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας».

Στην πραγματικότητα, η Rosatom πιστεύει ότι η επιδείνωση της κατάστασης της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας θα είναι αρνητική για όλους στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί ως μία από τις μοναδικές μονάδες πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μαζί με την Κίνα.

«Η Γαλλία είναι πολύ ισχυρός εξαγωγέας ενέργειας και υπάρχουν ευκαιρίες, για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η πυρηνική ενέργεια», ισχυρίζεται ο κ. Rozhdestvin, αναφέροντας νέες ευκαιρίες που συνδέονται με την ηλεκτρική κινητικότητα.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα στοχεύει στην πυρηνική ενέργεια – χρειάζεται τεχνολογία που μπορεί να χειριστεί και να κατανοήσει. Πέρα από την πυρηνική ενέργεια μπορεί να αναπτύξει ΑΠΕ», καταλήγει ο κ. Rozhdestvin.

 

(Πηγή: euractiv.gr)