Μεγάλοι Ενεργειακοί Όμιλοι Απαιτούν Από την ΕΕ Ακόμη πιο Φιλόδοξους Στόχους ΑΠΕ

Μεγάλοι Ενεργειακοί Όμιλοι Απαιτούν Από την ΕΕ Ακόμη πιο Φιλόδοξους Στόχους ΑΠΕ
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 8 Νοεμβρίου 2017 - 09:08
Ακόμη πιο απαιτητικούς στόχους για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ ζητούν από την ΕΕ μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο της ενέργειας σε κοινή τους διακήρυξη εν όψει της 23ης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι

Ακόμη πιο απαιτητικούς στόχους για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ ζητούν από την ΕΕ μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο της ενέργειας σε κοινή τους διακήρυξη εν όψει της 23ης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι.

Μάλιστα, οι ενεργειακοί όμιλοι που υπογράφουν τη διακήρυξη, μεταξύ των οποίων η ισπανική Iberdrola, η ιταλική Enel, αλλά και η βρετανική SSE, κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη φιλοδοξίας στο ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρουν, ο προτεινόμενος στόχος για κάλυψη της ενεργειακής κατανάλωσης στην ΕΕ ως το 2030 κατά 27% - από 16,7% το 2015 – «στερείται φιλοδοξίας και θα επιβραδύνει το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, η παρέμβασή τους είναι ενδεικτική του βαθμού στον οποίον η ενεργειακή βιομηχανία ενστερνίζεται πλέον τον στόχο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή που παλαιότερα αντιστρατευόταν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η αλλαγή της στάσης του κλάδου αποδίδεται στο ότι όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν, σε διαφορετικό βαθμό, μειώσει την εξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο προς όφελος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, χάρη στις επιδοτήσεις και τα λοιπά πολιτικά μέτρα για την προώθηση της «πράσινης ενέργειας». Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες κινούνται ακόμη πιο επιθετικά σε σύγκριση με τους πολιτικούς, καθώς το φθίνον κόστος των αιολικών και φωτοβολταϊκών αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για την αλλαγή.

Η παραπάνω διακήρυξη εταιρειών, στις οποίες συγκαταλέγονται η EnBW της Γερμανίας, η EDP της Πορτογαλίας και η Orsted, ο δανικός όμιλος που ήταν γνωστός ως Dong Energy, απαιτεί, μέχρι το 2030, έναν δεσμευτικό στόχο 35% για τις ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ. Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι ένας τέτοιος στόχος είναι αναγκαίος «για να αποκατασταθεί η παγκόσμια ηγετική θέση της ΕΕ στον τομέα της “πράσινης ενέργειας”, αλλά και να διατηρηθούν τα κέρδη απόδοσης που είχαν καταστήσει τις ΑΠΕ την πλέον ανταγωνιστική επιλογή για τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Ο προτεινόμενος στόχος για τις ΑΠΕ αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν να συμβάλουν ώστε η ΕΕ να επιτύχει τις δεσμεύσεις της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ενιαία άποψη για το ζήτημα, καθώς, ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι υπέρ της υιοθέτησης ακόμη πιο φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων, αντίθετη είναι η στάση που τηρούν χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα παραμένει κυρίαρχη. Το πιο ακανθώδες ζήτημα αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ με στόχο την αύξηση της τιμής που καταβάλλουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στους Financial Times, ο Dave Jones, αναλυτής στο think tank της Sandbag, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, οι οποίες, πλέον, βασίζουν το μέλλον τους στις ΑΠΕ και σε εκείνες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες παραμένουν συνδεδεμένες με την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα. Σύμφωνα με τον Jones, οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες βλέπουν, όλο και περισσότερο, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ως υποστηρικτική των ΑΠΕ. «Αναγνωρίζουν ότι, ενώ τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης, αυτός ο ρόλος είναι περιορισμένος ως προς την ένταση και την χρονική περίοδο», διευκρινίζει ο ενεργειακός αναλυτής.

Περαιτέρω συνομιλίες αναμένονται αυτή την εβδομάδα, καθώς ο προηγούμενος γύρος κατέρρευσε εξαιτίας της αντίθεσης της Πολωνίας σε μέτρα που θα εμπόδιζαν τα έσοδα από την εμπορία άνθρακα να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η ΕΕ επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας που θα ανανεώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Βόννης, οι οποίες ξεκίνησαν προχθές, Δευτέρα, με κεντρικό θέμα τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας των Παρισίων (COP 21).

Όπως τονίζει, από την πλευρά του, ο Ignacio Galán, πρόεδρος της Iberdrola, ένα «διαφανές και προβλέψιμο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής» είναι απαραίτητο για την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων σε ΑΠΕ.