English | Ελληνικά
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Σ. Φάμελλος: Δεν Υπήρχε Πολιτική Βούληση από τις Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να Προχωρήσει η Ανακύκλωση

«Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν τον μονόδρομο της ταφής. Αρχικά τις χωματερές για τις οποίες σήμερα πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα 45,5 εκ ευρώ και στη συνέχεια τους ΧΥΤΑ», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή», διαπιστώνοντας ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση να προχωρήσει η ανακύκλωση, ούτε να αλλάξει η κοινωνίας μας»

Στο λόγο αυτό, αποδίδει ο υπουργός την «τραγική καθυστέρηση της χώρας» στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, «μέχρι το 2015», που με την πολιτική αλλαγή, όπως σημειώνει , υλοποιήθηκε η ριζοσπαστική αλλαγή στο υφιστάμενο σύστημα διαχείριση των αποβλήτων με την εκπόνηση και νομοθέτηση του νέου εθνικού σχεδιασμού της διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Μοντέλο, σημειώνει ο ΥΠΕΝ, απόλυτα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο καθώς «δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση , τροφοδοτεί την κυκλική οικονομία και μειώνει το κόστος διαχείρισης».

Τονίζει ότι η χώρα από το 2011 χρειαζόταν ένα νέο εθνικό σχέδιο - βάση οδηγίας της ΕΕ του 2008 - αφήνοντας αιχμές κατά της τότε επιλογής της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην υλοποίηση φαραωνικών έργων με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, «σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες και σημαντικό μη παραγωγικό κόστος».

Η δική μας στρατηγική υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος, είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς αξιοποιούνται πόροι προς «όφελος της κοινωνίας», μειώνεται το κόστος διαχείρισης, αναπτύσσεται η διαλογή στην πηγή, γίνεται χωριστή επεξεργασία των βιοαπόβλητων, επανακτώνται υλικά και αναβαθμίζονται οι δήμοι.

Ζητάμε από την κοινωνία, αναφέρει, να ανατρέψει την καθυστέρηση στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και την μετατροπή τους σε πόρους.

Για την ενίσχυση της ανακύκλωσης η οποία στηρίζεται στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ο υπουργός σημείωσε ότι προβλέπεται η χρηματοδότηση ύψους 1,1 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ προς τους δήμους και τους φορείς τους. Χρήματα που προορίζονται για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, για καφέ κάδους, απορριμματοφόρα οργανικών προϊόντων, για μονάδες εδαφοβελτιωσης κ.α.

Με τον νέο νόμο, εξηγεί ο αναπλ. ΥΠΕΝ, προβλέπεται για τους πολίτες ο επιστροφή του τέλους ανακύκλωσης ως «κοινωνικός πόρος» που είναι μέσα σε όλα τα προϊόντα. Πόρος που θα αυξηθεί εφόσον αυξάνεται η υποχρεωτική αξιοποίηση των εσόδων ανακύκλωσης, τα οποία μαζί με αυτά που για πρώτη φορά αποκτούν οι δήμοι από το δικαίωμα πώλησης των ανακυκλώσιμων θα προσμετρηθούν στη μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Επίσης οι πόροι των συστημάτων ανακύκλωσης, συμπληρώνει ο κ Φάμελλος, έως το 2020 μαζί με την εισφοροδιαφυγή και την αξιοποίηση των αποθεματικών υπερβαίνουν τα 300 εκ ευρώ ενώ ετοιμάζεται και νόμος για τις αρμοδιότητες δήμων και φορέων διαχείρισης και δέσμη μέτρων προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/02 $64,90/βαρέλι
  WTI 20/02 $61,79/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/02 €9,70

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/02  €1,532/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/02 €411,04/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/02 €499,86/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/02 €56,422/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE