Αναδιατάσσεται ο κλάδος μαρμάρου στη χώρα μας, που χαρακτηρίζεται για τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (οι εταιρείες του κλάδου εξάγουν άνω του 95% της παραγωγής τους), καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2017 αποσφραγίστηκαν οι προσφορές του πλειστηριασμού για την εκποίηση της χρεοκοπημένης εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης»

Αναδιατάσσεται ο κλάδος μαρμάρου στη χώρα μας, που χαρακτηρίζεται για τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (οι εταιρείες του κλάδου εξάγουν άνω του 95% της παραγωγής τους), καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2017 αποσφραγίστηκαν οι προσφορές του πλειστηριασμού για την εκποίηση της χρεοκοπημένης εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης».

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με έδρα τη Δράμα περιήλθαν σε δύο ανταγωνιστές της, την εισηγμένη «Ικτίνος Μάρμαρα» και την Nordia Energy (ιδιοκτήτες των Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης). Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας capital.gr, η Ικτίνος πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την πώληση οικοπέδου 9,2 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και έκτασης 11,2 στρεμμάτων στον Ξηροπόταμο Δράμας. Πριν από έναν περίπου μήνα, η εισηγμένη είχε πλειοδοτήσει επίσης κατά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της «Μάρμαρα Λαζαρίδης», προσφέροντας 1,6 εκατ. ευρώ για βιομηχανοστάσιο με κτίρια 6.000 τ.μ. και μηχανολογικό εξοπλισμό, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Δράμας σε έκταση 41 στρεμμάτων. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης» (βιομηχανοστάσια, κτίρια, αποθέματα προϊόντων, δικαιώματα εξόρυξης και εμπoρικά σήματα) περιέρχονται μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού στη Nordia Energy που προσέφερε συνολικό τίμημα 31,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόκτηση του καλύτερου τμήματος των περιουσιακών στοιχείων της «Λαζαρίδης» αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη Nordia, που εμφάνισε το 2016, σε επίπεδο ομίλου, κύκλο εργασιών 14,9 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία περίπου 950.000 ευρώ.

Στις εγκαταστάσεις της «Λαζαρίδης», που απέκτησε η Nordia, απασχολείται προσωπικό 136 ατόμων, των οποίων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις θα αναλάβει η πλειοδότρια, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Η «Λαζαρίδης» χρωστά συνολικά (βάσει στοιχείων 31.12.2015) 39,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Τράπεζα Πειραιώς και 14,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, με τις δύο τράπεζες να εκπροσωπούν το 69,55% του συνόλου των οφειλών της εταιρείας. Ωστόσο, οι συσσωρευμένες οφειλές της «Λαζαρίδης» ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ, καθώς η μαρμαροβιομηχανία έχει σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η χρεοκοπημένη βιομηχανία μαρμάρων αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες που εντάσσεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, βάσει του νόμου 4307 που δίνει τη δυνατότητα στο 40% των πιστωτών να καταθέσει αίτηση (υπαγωγής σε ειδική διαχείριση), αποκτώντας τον έλεγχο μίας επιχείρησης μέσω της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή.

Στη «Λαζαρίδης» διορίστηκε ως ειδικός διαχειριστής η ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με στόχο την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων.

(από www.kathimerini.gr)