Εντατικές προσπάθειες πρόκειται να καταβάλλει η ΕΕ, για να υπερκεράσει την άρνηση της Πολωνίας να υπογράψει την τροποποίηση της Ντόχα, που αποτελεί το δεύτερο μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο πριν από το 2020, δήλωσε ο Επίτροπος για το Κλίμα

Εντατικές προσπάθειες πρόκειται να καταβάλλει η ΕΕ, για να υπερκεράσει την άρνηση της Πολωνίας να υπογράψει την τροποποίηση της Ντόχα, που αποτελεί το δεύτερο μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο πριν από το 2020, δήλωσε ο Επίτροπος για το Κλίμα. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Η COP23 επιστρέφει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης με το θέμα του δεύτερου μέρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο επισημοποιήθηκε στην τροπολογία της Ντόχα και το καθορίζει τις δεσμεύσεις κάθε συμβαλλόμενου μέρους πριν από το 2020.

Για την ΕΕ, πρόκειται για μια παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών κατά 30% μεταξύ 1990 και 2020.

«Η εστίαση σε όσα συμβαίνουν πριν από το 2020 είναι λογική, υπάρχουν ουσιαστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο Pierre Canet, της WWF France.

Η μαροκινή προεδρία της COP22 πρότεινε ένα παγκόσμιο κείμενο σχετικά με ζητήματα πριν το 2020 και άλλα οικονομικά θέματα: για παράδειγμα, ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δωρεών Βορρά-Νότου μέχρι το 2020.

Η ΕΕ έδειξε γρήγορα την καλή της θέληση να επικυρώσει την τροπολογία της Ντόχα, με εξαίρεση την Πολωνία. «Θα συζητήσουμε την Πέμπτη, για να δούμε αν μπορούμε να επικυρώσουμε την τροπολογία μόνο με 27 μέλη», ανακοίνωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος Επίτροπος για το Κλίμα, Miguel Arias Cañete.

Προς το παρόν, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν επικυρώσει την τροπολογία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ – δηλαδή έξι από τις 28 χώρες.