Ηχηρή επιστροφή στη συνδικαλιστική δράση μετά από μήνες σιγής, υπόσχεται η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από τον υπουργό ενέργειας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τους λιγνίτες, σήμανε τον πρώτο συναγερμό των κινητοποιήσεων.

Ηχηρή επιστροφή στη συνδικαλιστική δράση μετά από μήνες σιγής, υπόσχεται η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από τον υπουργό ενέργειας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τους λιγνίτες, σήμανε τον πρώτο συναγερμό των κινητοποιήσεων.

Χθες η ηγεσία του συνδικάτου, που υπόσχεται θερμό χειμώνα, βρέθηκε στη Μεγαλόπολη η οποία μετά από την απαίτηση των δανειστών περιλήφθηκε στις υπό πώληση λιγνιτικές της ΔΕΗ, στο πακέτο του 40% που θα φύγει από την εταιρεία και θα πάει σε ιδιώτες επενδυτές.

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πάντως θεωρεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δε θα προχωρήσει και προβλέπει αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών στο λεγόμενο market test. Για αυτό το σκοπό άλλωστε στην παρούσα φάση κάνει οικονομία δυνάμεων και κλιμακώνει το βαθμό ετοιμότητας.

"Έχουμε το πράσινο φως για κινητοποιήσεις, όμως ο χρόνος θα εξαρτηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις" αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές.

Το πλάνο της ΓΕΝΟΠ είναι να στήσει μπλόκο στις πωλήσεις σταδιακά: αυτή τη στιγμή η έμφαση δίνεται στη Μεγαλόπολη, όπου ακόμη οι εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως οι μονάδες της περιοχής εντάσσονται στο υπό πώληση πακέτο, παρά τους διαφορετικούς αρχικούς σχεδιασμούς. "Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια παρουσίας, η Μεγαλόπολη και η Αρκαδία κινδυνεύουν να μην έχουν καθόλου σχέση με τη ΔΕΗ" σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές των εργαζομένων.

Εδώ υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με το προσωπικό και την τύχη που θα έχουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πώλησης των μονάδων σε ιδιώτες. Σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις πάντως που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ακόμη εκκρεμούν μετατάξεις και έχουν προχωρήσει μόνο κάποια σχέδια εθελούσιων αποχωρήσεων.

 

Το πλάνο

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ετοιμάζει μέχρι το τέλος του μήνα τη διενέργεια συλλαλητηρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων όπως συνέβη χθες στη Μεγαλόπολη. Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε δύο εβδομάδες όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της συμφωνίας για τους λιγνίτες. Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα γίνουν παράλληλα στη Δ. Μακεδονία εκεί που η ΓΕΝΟΠ έχει μεγάλη τοπική ισχύ.

Οι αντιδράσεις θα κλιμακώνονται όσο σχηματοποιείται η απόσχιση: η ΓΕΝΟΠ δεσμεύεται ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν θα λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, οι γενικές συνελεύσεις και η κορύφωση θα γίνει με απεργιακές κινητοποιήσεις όταν θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή η σχετική ρύθμιση.

Τέλος οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ποντάρουν και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως φάνηκε και από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μεγαλόπολης που αποφάσισε ομόφωνα να ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης. Σε αντίθεση πάντως με την ήπια στάση που τηρεί ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας και εκλεγμένος με τη στήριξη του Σύριζα Θ. Καρυπίδης, έντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση στην Πελοπόννησο (περιφερειάρχης Π. Τατούλης).

 

(Πηγή: capital.gr)