Σε πρωτοβουλία σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα προχώρησαν οι συμμετέχουσες χώρες στο πλαίσιο των συνομιλιών για το κλίμα στη Βόννη, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως αντίδοτο για την υπεράσπιση των ορυκτών καυσίμων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Σε πρωτοβουλία σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα προχώρησαν οι συμμετέχουσες χώρες στο πλαίσιο των συνομιλιών για το κλίμα στη Βόννη, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως αντίδοτο για την υπεράσπιση των ορυκτών καυσίμων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η «Powering Past Coal Alliance» δεσμεύει περισσότερα από 20 κράτη, πόλεις και περιφέρειες να απογαλακτιστούν από ένα αγαθό που παράγει το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας – μια σημαντική συνεισφορά στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Αγκόλα, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Νήσους Μάρσαλ, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και το Μεξικό, τις περιοχές του Οντάριο, το Κεμπέκ, την Αλμπέρτα και το Βανκούβερ.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι το μοναδικό συμβαλλόμενο μέρος από τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα ακόμη θετικό μήνυμα της παγκόσμιας δυναμικής για την «απανθρακοποίηση», ωφελώντας την υγεία του κλίματος, του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας», δήλωσε ο Jens Mattias Clausen της Greenpeace.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Tραμπ επέμεινε ότι «δεσμεύτηκε» για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εφόσον δεν απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια ή η οικονομία.

«Οι κατευθυντήριες αρχές μας είναι η καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια και ανοιχτές ανταγωνιστικές αγορές που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Judith Garber, στη διάσκεψη.

Για το σκοπό αυτό, θα «υποστηρίξουμε την καθαρότερη, αποδοτικότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από την πηγή», πρόσθεσε.

Προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ

Η κ. Garber δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προτίθεται να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού «το συντομότερο δυνατό», αλλά παρέμεινε «ανοικτή στη δυνατότητα μελλοντικής επανασύνδεσης υπό ευνοϊκότερους όρους για τον αμερικανικό λαό».

Πάντως, η αμερικανική παρουσία στις συνομιλίες της Βόννης δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, καθώς έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για το αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών που αφορά σε μια πιο σταθερή δέσμευση για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμούσε συμμετέχει στις συνομιλίες στη  Βόννη, «για να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού που ωφελούν και προστατεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια παγκόσμια δέσμευση που αποσκοπεί στο να παραδώσουμε έναν υγιές πλανήτη στις μελλοντικές γενιές. Έχει έρθει η ώρα να δείξουμε ότι θα τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο Επίτροπος για το Κλίμα, Miguel Arias Cañete.

(από euractiv.gr)