Παιχνίδια και με την εκκλησία, βάζοντας σε πειρασμό το βουλγαρικό αλυτρωτισμό, στήνουν στα Σκόπια, καθώς η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αιφνιδιαστικά ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την ένταξη και υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο

Παιχνίδια και με την εκκλησία, βάζοντας σε πειρασμό το βουλγαρικό αλυτρωτισμό, στήνουν στα Σκόπια, καθώς η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αιφνιδιαστικά ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την ένταξη και υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με επιστολή της Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» που παραδόθηκε στην Σόφια στις 9 Νοεμβρίου, υποβάλλεται αίτημα για να αναγνωρισθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ως «Μητέρα Εκκλησία» αφού προηγουμένως αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της. Ζητώντας επισήμως «προστασία», η σχισματική Εκκλησία ζητά από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να την «εκπροσωπεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών».

Η Ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίστηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το Αυτοκέφαλο της ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» σε μια σημαντική και υψίστου συμβολισμού κίνηση επιβολής του Μακεδονισμού και της «μακεδονικής ταυτότητας». Η Εκκλησία αυτή δεν αναγνωρίζεται από καμία Εκκλησία και οι προσπάθειες που πολλές φορές στο παρελθόν καταβλήθηκαν για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με το Πατριαρχείο Σερβίας, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ο στόχος της σκοπιανής Εκκλησίας είναι να βγει από το καθεστώς απομόνωσης και προφανώς επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία. Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας στην Στρούμνιτσα, υπό το φως της υπογραφής την 1η Αυγούστου της Συμφωνίας Φιλίας Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Μια συμφωνία που δέχθηκε κριτική καθώς θεωρήθηκε ότι τροφοδοτεί τον βουλγαρικό αλυτρωτισμό, που ποτέ δεν έχει αποδεχθεί την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας».

Δεν είναι ακόμη γνωστή η αντίδραση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να αποδεχθεί το αίτημα της σχισματικής εκκλησίας, αφού θα άνοιγε πόλεμο όχι μόνο με το Πατριαρχείο Σερβίας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς θα επρόκειτο για μια σοβαρότατη παράβαση των κανόνων της Εκκλησίας και ανατροπή της κανονικότητας στην δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησιά» περιλαμβάνει στους κόλπους της το μεγάλο ποσοστό των ορθόδοξων πιστών και έχει ανταγωνιστή την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη.

Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της σκοπιανής κυβέρνησης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είχε αρκετές φορές συλληφθεί και αποφυλακίσθηκε μετά από παρέμβαση της Μόσχας.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγέλλει την πολιτική εξόντωσης που εφαρμόζεται εναντίον της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και (όπως πληροφορεί το ενημερωτικό ηλεκτρονικό φυλλάδιο «Skopje news») μόλις πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , δικαίωσε την Σερβική Εκκλησία (SPC) στην προσφυγή της κατά της ΠΓΔΜ για την υπόθεση της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας. Σύμφωνα με την απόφαση της 16ης Νοεμβρίου το ΕΔΑΔ έκρινε ότι «η ΠΓΔΜ με την άρνηση της να καταχωρήσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως ορθόδοξη θρησκευτική κοινότητα παραβίασε το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συμβάσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και μάλιστα επιδίκασε καταβολή αποζημίωσης 9.500 ευρώ.

(από www.liberal.gr)