Σήμερα το απόγευμα συναντώνται στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προκειμένου να συζητήσουν επί μίας μακροπρόθεσμης διευθέτησης της συριακής σύρραξης.

Σήμερα το απόγευμα συναντώνται στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προκειμένου να συζητήσουν επί μίας μακροπρόθεσμης διευθέτησης της συριακής σύρραξης.

Αυτή η ‘μίνι’ σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου, ο οποίος είναι ο βασικότερος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Πούτιν, μέσω της σημερινής συνάντησης, επιδιώκει να προετοιμάσει το μεταπολεμικό σκηνικό για τη Συρία, την ώρα που το καθεστώς, με τη υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ανακατέλαβε μεγάλο μέρος του εδάφους της Συρίας από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών.

Της σημερινής τριμερούς συνόδου προηγήθηκαν εντατικές διπλωματικές επαφές, η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, τηλεφωνικές επικοινωνίες με σειρά ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντελφάταχ αλ-Σίσι, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι «βούλησή του είναι να αναλάβει ενεργό δράση για την μακροπρόθεσμη διευθέτηση της σύρραξης».

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού, και η Τουρκία, στήριγμα των Σύρων ανταρτών, είναι οι μεσολαβητές της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στο συριακό έδαφος.

Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της έντασης και την προσέλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν στρατιωτικά θέματα, τη στιγμή που οι πολιτικές συνομιλίες στη Γενεύη βρίσκονταν στο σημείο μηδέν.

Η Μόσχα, η οποία έχει την πρωτοβουλία σε αυτή τη διαδικασία και η στρατιωτική επέμβαση της οποίας προκάλεσε κρίσιμη στροφή στη συριακή σύρραξη, θέλει πλέον να εισαγάγει μία πολιτική διάσταση στη διαδικασία της Αστάνα τη στιγμή που, σύμφωνα με τον Πούτιν, «η στρατιωτική φάση πλησιάζει στο τέλος της».

Οι τρεις πρόεδροι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο σύγκλησης ενός «κογκρέσου συριακού εθνικού διαλόγου» στη Ρωσία με τη συμμετοχή του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, μία ιδέα που διατυπώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, αλλά απορρίφθηκε από τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της Γενεύης που επανεκκινεί στις 28 Νοεμβρίου.