Σεϊμανίδης: Μόνο με Ένα Ολοκληρωμένο Νομοθετικό Πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας και Υβριδικούς θα Μείνει Ζωντανή Αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σεϊμανίδης: Μόνο με Ένα Ολοκληρωμένο Νομοθετικό Πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας και Υβριδικούς θα Μείνει Ζωντανή Αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα
energia.gr
Παρ, 24 Νοεμβρίου 2017 - 12:28
Απαραίτητο είναι ένα νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και για τους υβριδικούς σταθμούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, ώστε η αγορά των ΑΠΕ να μπορεί να παραμείνει ζωντανή στη χώρα μας. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του ΙΕΝΕ, ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος, της European Renewable Energies Federation (EREF), που εδρεύει στις Βρυξέλλες

Απαραίτητο είναι ένα νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και για τους υβριδικούς σταθμούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, ώστε η αγορά των ΑΠΕ να μπορεί να παραμείνει ζωντανή στη χώρα μας. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του ΙΕΝΕ, ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος, της European Renewable Energies Federation ( EREF), που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σεϊμανίδης αναφέρθηκε στις εν λόγω διαφοροποιήσεις τονίζοντας ότι, άλλο είναι, για παράδειγμα, ένα μεγάλο υβριδικό με αντλησιοταμίευση σε ένα μεγάλο νησί όπως η Κρήτη, κι άλλο ένα μικρότερο έργο, με μικρό υδροηλεκτρικό και μπαταρίες σε κάποιο άλλο, μικρότερο νησί.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα έδωσε λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, που υπέσκαπταν τις προοπτικές της αγοράς. Βασική παράμετρος ήταν η επίτευξη εξορθολογισμού και άρσης των στρεβλώσεων, με μείωση του ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ και αποφυγή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με παράλληλη μείωση της καθυστέρησης πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, με τη συνέχεια να προδιαγράφεται στην ίδια κατεύθυνση.

Πάντως, όπως παρατήρησε ο Δρ. Σεϊμανίδης, η επίτευξη μεγαλύτερου ρυθμού στις επενδύσεις σε ΑΠΕ εμποδίζεται από μια σειρά παραμέτρους, με την πρόσφατη ρύθμιση για την απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στις περιοχές NATURA στην Κρήτη, βάσει του περιφερειακού χωροταξικού να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προοπτικές που διανοίγονται με τις διασυνδέσεις των νησιών είναι μεγάλες.

Αναφερόμενος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρατήρησε ότι, μετά από σειρά ετών συνεχούς αύξησης, τα δυο τελευταία χρόνια παρέμειναν στάσιμες, παρά το θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, οφείλεται στην ευρύτατη χρήση ΑΠΕ, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της EREF, ενώ τόνισε ότι βασική παράμετρος είναι η μείωση του κόστους των ΑΠΕ, καθώς σήμερα αιολικά και φωτοβολταϊκά ανταγωνίζονται ευθέως τα ορυκτά καύσιμα.

Η μετάβαση σε μια κοινωνία καθαρής ενέργειας είναι μονόδρομος, συμπέρανε ο κ. Σεϊμανίδης, με τις ΑΠΕ να είναι η βάση ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος, επωφελούς για την κοινωνία και η ΕΕ πρωτοστατεί στην κατεύθυνση αυτή.

«Βεβαίως, εμπόδια εμφανίζονται, κυρίως σε σχέση με επιδοτήσεις μονάδων ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, τα οποία θα πρέπει να αρθούν σταδιακά», επισήμανε ο κ. Σεϊμανίδης, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητος ένας νέος σχεδιασμός, που θα επιτρέψει αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, που θα αποδεικνύει την προσήλωση των κρατών-μελών στους δεσμευτικούς στόχους της ΕΕ.

Όπως παρατήρησε ο Δρ. Σεϊμανίδης, η επιτυχής σύγκλιση των διαφορετικών στοιχείων των αγορών ενέργειας των κρατών μελών στα πλαίσια του target model είναι ένα μείζον ζήτημα.