Τη δημόσια διαβούλευση του ENTSO-E επί του σχεδιασμού της πλατφόρμας MARI (Manually Activated Reserves Initiative) για τις εφεδρείες αποκατάστασης της συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση (Manual Frequency Restoration Reserves – mFRR) ανακοινώνει η ΡΑΕ

Τη δημόσια διαβούλευση του ENTSO-E επί του σχεδιασμού της πλατφόρμας MARI (Manually Activated Reserves Initiative) για τις εφεδρείες αποκατάστασης της συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση (Manual Frequency Restoration Reserves – mFRR) ανακοινώνει η ΡΑΕ.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target model), εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003.

Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009, ο Κανονισμός σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την Εξισορρόπηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας (Guideline on Electricity Balancing -GLEB) (εφεξής ο «Κανονισμός»), εγκρίθηκε από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Μαρτίου 2017 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Κανονισμός καθορίζει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για την εξισορρόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης κοινών αρχών για την προμήθεια και τον διακανονισμό των εφεδρειών διατήρησης της συχνότητας (FCR), των εφεδρειών αποκατάστασης της συχνότητας (FRR) και των εφεδρειών αντικατάστασης (RR), καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την ενεργοποίηση των εφεδρειών αποκατάστασης της συχνότητας (FRR) και των εφεδρειών αντικατάστασης (RR).

Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, όσον αφορά στις εφεδρείες αποκατάστασης της συχνότητας (FRR), προβλέπονται στον Κανονισμό οι ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας με στόχο την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από Εφεδρείες Αποκατάστασης της Συχνότητας με Χειροκίνητη Ενεργοποίηση (Manual Frequency Restoration Reserves - mFRR).

Στις 5 Απριλίου 2017, οι εμπλεκόμενοι στο εν λόγω έργο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) των Ευρωπαϊκών κρατών υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding), το οποίο περιγράφει τους ακρογωνιαίους λίθους και τις αρχές της μεταξύ τους συνεργασίας. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2017, το έργο MARI (Manually Activated Reserves Initiative) επιλέχθηκε από τον ENTSO-E ως το έργο εφαρμογής και υλοποίησης της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για το προϊόν mFRR.

Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 29 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179), ως ισχύει, το οποίο προβλέπει:

« … Η ΡΑΕ δεν υποχρεούται να προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ΕΕ, ΟΣΡΑΕ (ACER), ENTSO-e, JAO, SEE CAO, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1228/2003, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, αλλά ανακοινώνει τη διενέργειά τους στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να λάβουν γνώση και να υποβάλουν τυχόν σχόλιά τους οι Συμμετέχοντες.»

Ανακοινώνει τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης επί της πρότασης των εμπλεκόμενων ΔΣΜ σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές/εναλλακτικές για τον Σχεδιασμό της Πλατφόρμας MARI (Manually Activated Reserves Initiative) για τις Εφεδρείες Αποκατάστασης της Συχνότητας με Χειροκίνητη Ενεργοποίηση (Manual Frequency Restoration Reserves – mFRR), στην ιστοσελίδα του ENTSO-E. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-E στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ.