«Η εντυπωσιακή πτώση στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει τους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς στόχους για το 2030», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič. Ο κ. Šefčovič πιστεύει ότι ένας στόχος 30% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να συζητηθεί στο πακέτο νόμων για την καθαρή ενέργεια του 2030, παράλληλα με το 27% που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ το 2014

«Η εντυπωσιακή πτώση στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει τους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς στόχους για το 2030», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič.

Ο κ. Šefčovič πιστεύει ότι ένας στόχος 30% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να συζητηθεί στο πακέτο νόμων για την καθαρή ενέργεια του 2030, παράλληλα με το 27% που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ το 2014.

Ο στόχος 27% συμπεριλήφθηκε στην Οδηγία για τις ΑΠΕ που υπέβαλε η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2016. Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συζητούν για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ωστόσο, «η ραγδαία πτώση των τιμών των ΑΠΕ προκαλεί την επανεξέταση των ενεργειακών σχεδίων της ΕΕ για το 2030», ανέφερε ο κ. Šefčovič στους δημοσιογράφους την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου).

«Το κόστος επίτευξης του στόχου 27% και 30% είναι περίπου το ίδιο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος, λέγοντας ότι η πτώση «συνέβη σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Ως εκ τούτου, ανταποκριθήκαμε θετικά στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί επικαιροποίησης της μοντελοποίησης μας», πρόσθεσε ο κ. Šefčovič, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα «συμβάλλει στις τριμερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με την Οδηγία για τις ΑΠΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν «τουλάχιστον 27%», υπενθύμισε ο κ. Šefčovič. ‘Τώρα, έχουμε πρόσθετα επιχειρήματα, για να συζητήσουμε το ποσοστό του 30%».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της E3G, Jonathan Gaventa, χαιρέτισε την κίνηση της Επιτροπής, αλλά δήλωσε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. «Είναι θετική έκβαση το γεγονός ότι επικαιροποιούν τους αριθμούς, επειδή τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πλήρως αναχρονισμένα». «Βεβαίως, από τον τομέα της ενέργειας, τα στοιχεία που εξετάζουμε είναι σύμφωνα με το 35% και άνω», ανέφερε ο κ. Gaventa στη EURACTIV.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «πολλοί Ευρωβουλευτές πιέζουν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 35%», παρατήρησε.

Πάντως, «επί του παρόντος η Γαλλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι οι μοναδικές χώρες της ΕΕ που βρίσκονται κάτω από την πορεία για την επίτευξη των στόχων τους αναφορικά με τις ΑΠΕ για το 2020», κατέληξε ο κ. Šefčovič.

(Euractiv.gr)