Τρέχουν και δεν φτάνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να προλάβουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην απειληθεί η χώρα τον ερχόμενο χειμώνα με μια ενεργειακή κρίση όπως η περυσινή

Τρέχουν και δεν φτάνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να προλάβουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην απειληθεί η χώρα τον ερχόμενο χειμώνα με μια ενεργειακή κρίση όπως η περυσινή.

Φέτος μάλιστα, υπάρχει μια επιπλέον απειλή. Η στάθμη των υδάτων εφέτος, στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, οπότε δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια αυξημένη ζήτηση. Αντιστοίχως, όπως ανέφερε την Παρασκευή από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής, προβλήματα με τα νερά έχουν και οι γειτονικές χώρες, οπότε δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σε έκτακτες εισαγωγές. Η κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω, όπως τόνισε ο κ. Μπουλαξής και από την κατάσταση που επικρατεί με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, που δεν έχει επανακάμψει.

Το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά της χώρας έχουν ...στεγνώσει επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Μικρών Υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Στέλιος Ροντήρης, ο οποίος επεσήμανε ότι αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα των γειτονικών χωρών. Λόγω της ξηρής χρονιάς που προηγήθηκε, η ΔΕΗ λειτούργησε για πρώτη φορά τους δύο αναστρέψιμους αντλητικούς υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, στον ποταμό Αλιάκμονα (ΥΗΣ Σφηκιάς) και στον ποταμό Νέστο (ΥΗΣ Θησαυρού) για την παροχή εφεδρειών παραγωγής.

Για την ασφάλεια της χώρας, όπως τόνισε, θα πρέπει να κατασκευαστούν και άλλοι ταμιευτήρες μικροί και μεγάλοι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος τη ΡΑΕ, ανάμεσα στα μέτρα που έχει αποφασιστεί να ληφθούν (βάσει ειδικής μελέτης επικινδυνότητας) είναι η ενοικίαση πλοίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο θα περιμένει αρόδο κοντά στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, κατά το κρίσιμο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Το κόστος θα καλυφθεί από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού.

Επιπλέον, αναμένοντας τις παγωμένες ημέρες του εφετινού χειμώνα, η Αρχή θα ενεργοποιήσει τον όρο που υπάρχει στις συμβάσεις των ηλεκτροπαραγωγών για εναλλακτικό καύσιμο (π.χ. αποθηκευμένο απόθεμα LNG), θα διασφαλίσει ημερήσιες ποσότητες ώστε να καλύπτεται το 80% της πλήρους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ευάλωτων καταναλωτών κλπ. Ακόμη, την κρίσιμη περίοδο δεν θα βγουν σε πρόγραμμα συντήρησης οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ προγραμματίζεται και νέος μηχανισμός διακοψιμότητας. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής κρίσης παρήχθησαν 200 γιγαβατώρες από πετρέλαιο που κόστισε 30 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε, « με τα μέτρα που θα πάρουμε δεν θα έχουμε αυτό το κόστος»