Η Τουρκία ενίσχυσε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας κατά περισσότερο από 20% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της EMRA, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 20,2% σε 6.278 MW κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Τουρκία ενίσχυσε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας κατά περισσότερο από 20% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της EMRA, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας.

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 20,2% σε 6.278 MW κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας της χώρας αυξήθηκε κατά 15,7% σε 13,2 εκατ. μεγαβατώρες κατά τους πρώτους εννέα μήνες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Η δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 43 φορές σε σχεδόν δέκα χρόνια

Η Τουρκία αύξησε την εγκατεστημένη αιολική της δυναμικότητα από τα 146,3 MW το 2007 κατά περισσότερο από 4.191% -ή 43 φορές- μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Από το τέλος του 2007, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Τουρκία σημείωσε ραγδαία αύξηση λόγω των κρατικών επιδοτήσεων και με την υποστήριξη του ρυθμιστικού φορέα EMRA σχετικά με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης.

Ο Μηχανισμός Υποστήριξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Τουρκίας, YEKDEM, προσφέρει εγγυημένες σταθερές τιμές ( feed- in tariffs) για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Οι σημερινές τιμές ισχύουν για έργα ανανεώσιμης ενέργειας που θα αρχίσουν να λειτουργούν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Berat Albayrak, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το πρόγραμμα YEKDEM θα λήξει στα τέλη του 2020.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, η Τουρκία ενίσχυσε το μερίδιο της δυναμικότητας αιολικής ενέργειας στο 7,9% της συνολικής παραγωγικής ισχύος, σε σύγκριση με τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.

Η χώρα σχεδιάζει να διεξάγει περισσότερες δημοπρασίες τους επόμενους μήνες για την αύξηση της αιολικής δυναμικότητας μέσω του έργου Περιοχές - Ζώνες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (YEKA), αλλά και μέσω ανεξάρτητων δημοπρασιών αιολικής χωρητικότητας. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, η Τουρκία θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 3.840 MW στα ήδη εγκατεστημένα 6.278 MW, υπερβαίνοντας το κατώφλι των 10.000 MW.

Ως χώρα εισαγωγής ενέργειας, η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ το ενεργειακό κόστος συμβάλλει σημαντικά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Κατά συνέπεια, αποτελεί εθνικό στόχο να αυξηθεί το μερίδιο των εγχώριων και των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το 2016, η Τουρκία παρήγαγε το 32% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο, ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 32%, το 25% παρήχθη από υδροηλεκτρική ενέργεια και το υπόλοιπο από αιολικές, ηλιακές, γεωθερμικές μονάδες και βιομάζα.