Η Δανία Ψήφισε Νόμο που Μπορεί να Απαγορεύσει την Διέλευση του Αγωγού Nord Stream-2 Μέσω των Χωρικών της Υδάτων

Η Δανία Ψήφισε Νόμο που Μπορεί να Απαγορεύσει την Διέλευση του Αγωγού Nord Stream-2 Μέσω των Χωρικών της Υδάτων
energia.gr
Πεμ, 30 Νοεμβρίου 2017 - 19:53
Η βουλή της Δανίας ψήφισε νόμο ο οποίος δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εξετάσει αν είναι σκόπιμο για λόγους εθνικής ασφαλείας να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 μέσω των χωρικών υδάτων του βασιλείου της Δανίας

Η βουλή της Δανίας ψήφισε νόμο ο οποίος δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εξετάσει αν είναι σκόπιμο για λόγους εθνικής ασφαλείας να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 μέσω των χωρικών υδάτων του βασιλείου της Δανίας.
 
Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε σε σχέση με την σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος πρέπει να περάσει μέσα από τα χωρικά ύδατα της νήσου Μπορνχόλμ, εφόσον δώσει την σχετική άδεια η κυβέρνηση της Δανίας.

Το εν λόγω ζήτημα μέχρι στιγμής βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Ενεργείας της Δανίας, ο οποίος είχε το δικαίωμα να απορρίψει την κατασκευή του αγωγού μόνο για οικολογικούς λόγους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο το δικαίωμα αυτό το αποκτά και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο μπορεί να επικαλεσθεί την ύπαρξη ξένων συμφερόντων και λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της Δανίας θεωρεί ότι ο αγωγός Nord Stream-2 (ο οποίος έχει ως αφετηρία την Ρωσία και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στην Γερμανία) δεν είναι μόνο ένα οικονομικό έργο αλλά και ένα πολιτικής σημασίας έργο που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Επανειλημμένα είχε προτείνει να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού.
 
Ο αγωγός Nord Stream-2 προβλέπεται να περάσει μέσω των χωρικών υδάτων της Δανίας και της αποκλειστικής οικονομική ζώνης της Δανίας σε μήκος 139 χιλιομέτρων και κοντά από την νήσο Μπορνχόλμ.

Για την κατασκευή του αγωγού απαιτούνται άδειες από την Γερμανία, την Ρωσία την Φιλανδία και την Σουηδία, μέσα από τα χωρικά ύδατα των οποίων θα περάσει. Απαιτούνται επίσης διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο με την Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Εσθονία.