Την καταβολή ενός δίκαιου και εύλογου τιμήματος ζητά η κυβέρνηση από τους επενδυτές που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, όπως είπε την Παρασκευή ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου
Την καταβολή ενός δίκαιου και εύλογου τιμήματος ζητά η κυβέρνηση από τους επενδυτές που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, όπως είπε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), oι επικεφαλής του ENTSO-G και του Gas Infrastructure Europe και πλήθος στελεχών από την αγορά φυσικού αερίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε επισκεφθεί τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα την περασμένη Παρασκευή, εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την πρόοδο του έργου.

Με την τρίτη δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, θα υπάρχει πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο απαραίτητος χώρος ώστε να γίνουν εισαγωγές -και- αμερικανικού LNG στη χώρα μας, καθώς οι άλλες δύο δεξαμενές, χωρητικότητας 65.000 κ.μ. έκαστη, γεμίζουν μέχρι σήμερα κυρίως με αλγερινό υγροποιημένο φυσικό αέριο. 

Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν ως τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την αναβολή που ζήτησαν τα δύο σχήματα, αυτό της κοινοπραξίας Snam, Enagas Fluxys και Gasunie από τη μία πλευρά και αυτό της Regasificadora del Noroeste από την άλλη. Η Regasificadora εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υποβάλει κοινή προσφορά μαζί με μία ή και και τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που αποκλείσθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (τη γαλλική GRT Gaz και τη ρουμανική Transgaz).

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στόχος της κυβέρνησης στον διαγωνισμό είναι αφενός η διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και αφετέρου η καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ.

Όταν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ (το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 65% και θα διαθέσει στον διαγωνισμό το 31% και τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το υπόλοιπο 35%) αναφέρονται σε «εύλογο και δίκαιο» τίμημα, προφανώς μιλούν για ένα τίμημα που θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού. 

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ένα σκληρό παζάρι, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο σχήματα στην τελική ευθεία, κρατώντας τις προσφορές σε επίπεδα που απέχουν αρκετά από την εσωτερική αξία της εταιρείας.

Ωστόσο, το «κλειδί» των εξελίξεων κρατούν οι πωλητές, έστω και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών να ολοκληρωθεί γρήγορα η μόνη «ώριμη» ιδιωτικοποίηση στον ενεργειακό τομέα, δεδομένου ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι μια εταιρεία με μεγάλη κερδοφορία, υψηλή ταμειακή ρευστότητα, χαμηλό δανεισμό και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων. Τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 94 εκατ. ευρώ περίπου, από 34,3 εκατομμύρια το 2016, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, «ο ΔΕΣΦΑ είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα που θα του επιτρέψει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού προφίλ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του, στους δύο κεντρικούς άξονες της στρατηγικής της Ελλάδας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, δηλαδή στην αναβάθμιση, όπως είπε, της Ελλάδας ως χώρα-κλειδί στη μεταφορά φυσικού αερίου, καθώς και στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της -εγχώριας- αγοράς από την 1η Ιανουαρίου 2018, τομείς στους οποίους εκ των πραγμάτων ο ΔΕΣΦΑ θα έχει στρατηγικό ρόλο.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά στις εγκαταστάσεις συντήρησης και λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, στο σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και στο υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, καταλήγοντας ότι ο Διαχειριστής έχει στην κατοχή του όλα τα απαιτούμενα μέσα ώστε να εισέλθει σε μία νέα εποχή και να καταστεί σε συνεργασία με το νέο βασικό μέτοχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, κεντρικός παίκτης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την επέκταση των δραστηριοτήτων και των δικτύων του, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου και του Βαλκανικού Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη.