Μπορούν τα Φυτικά Υπολείμματα να Αξιοποιηθούν για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας;

Μπορούν τα Φυτικά Υπολείμματα να Αξιοποιηθούν για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας;
energia.gr
Σαβ, 9 Δεκεμβρίου 2017 - 10:44
Τα φυτικά υπολείμματα ενδέχεται να αποτελέσουν μια νέα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Limerick.

Τα φυτικά υπολείμματα ενδέχεται να αποτελέσουν μια νέα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Limerick.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η γλυκίνη - ένα αμινοξύ που ταξινομείται ως πιεζοηλεκτρικό υλικό, δηλαδή υλικό που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όταν ασκηθεί σε αυτό μηχανική πίεση- μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό όταν συμπιέζεται ή βυθίζεται. Η ποσότητα ενέργειας που παράγει η γλυκίνη θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει ηλεκτρονικά όπως smartphones, ανιχνευτές κίνησης και ασύρματα χειριστήρια για κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο μικροσκοπικό μόριο μπορεί να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η Sarah Guerin, επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Bernal του Πανεπιστημίου του Limerick.

Όπως εξήγησε, η ομάδα της ανακάλυψε την ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από φυτικά υπολείμματα χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει την ηλεκτρική απόκριση διάφορων κρυστάλλων.

«Τα δεδομένα για τη γλυκίνη ήταν εκτός του εύρους των υπολοίπων υλικών», δήλωσε η Guerin. «Στη συνέχεια αναπτύξαμε μεγάλους, στενούς κρυστάλλους γλυκίνης σε αιθανόλη, οπότε παράχθηκε ηλεκτρική ενέργεια απλώς χτυπώντας τους».

Η χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι κάτι νέο, καθώς τέτοια υλικά χρησιμοποιούνται ήδη στα ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η γλυκίνη απαντάται σε όλα σχεδόν τα γεωργικά και δασοκομικά υπολείμματα. Επιπλέον, η γλυκίνη δεν περιέχει μόλυβδο ή λίθιο, δύο στοιχεία που είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

«Τα ευρήματα αυτά προωθούν την τεχνολογία σε ρεαλιστικές, χαμηλού κόστους, ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο Luuk van der Wielen, διευθυντής του Ινστιτούτου Bernal και καθηγητής Μηχανικής και Σχεδιασμού Βιοσυστημάτων.

Η έρευνα της ομάδας αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έρευνας από τους επιστήμονες του Limerick σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους. Τον Οκτώβριο, μια ομάδα του ίδιου πανεπιστημίου δημοσίευσε στο Applied Physics Letters ερευνητική εργασία που εξέταζε την προοπτική χρήσης δακρύων και ασπραδιών αυγού για την παραγωγή ενέργειας.

«Οι ερευνητές του τμήματος Φυσικής και του Ινστιτούτου Bernal του Πανεπιστημίου του Limerick συνεχίζουν να πρωτοπορούν στη χρήση βιολογικών κρυστάλλων για ηλεκτρικές εφαρμογές», πρόσθεσε ο Edmond Magner, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του πανεπιστημίου. «Αυτή η εργασία τούς τοποθετεί στην πρώτη γραμμή στον τομέα της ανάπτυξης βιο-πιεζοηλεκτρικών συσκευών».