Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, που οργανώνεται με την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «One planet summit», είναι ο τίτλος της Συνόδου που σκόπιμα δίνεται στα αγγλικά, παραφράζοντας την περίφημη φράση του Ε. Μακρόν «Make our planet great again» ( Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο)

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, που οργανώνεται με την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «One planet summit», είναι ο τίτλος της Συνόδου που σκόπιμα δίνεται στα αγγλικά, παραφράζοντας την περίφημη φράση του Ε. Μακρόν «Make our planet great again» ( Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο). Είναι η φράση με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, γνωστή ως COP21, παραφράζοντας το προεκλογικό σύνθημα του τελευταίου «Make America great again».

Την έμπρακτη στήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter, από το Παρίσι όπου συμμετέχει στη Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Στο Παρίσι για τη Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα. Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. #OnePlanetSummit».

«Να ακούσουν όλοι το μήνυμα που στέλνουμε για την προστασία του πλανήτη και των επόμενων γενεών»

Τη δέσμευσή τους στη μεγάλη προσπάθεια της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του πλανήτη και της δημιουργίας προοπτικής για τις επόμενες γενιές, επαναβεβαίωσαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλον τον πλανήτη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα, στο Παρίσι.

"Αυτή τη μεγάλη δέσμευση επαναβεβαιώσαμε σήμερα και στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα κι ας ευχηθούμε να το ακούσουν όλοι, γιατί σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο κανείς δεν περισσεύει αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμβάλουμε", τόνισε.

 

 

Η σημερινή ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου δεν είναι τυχαία, είναι η δεύτερη επέτειος της COP21, για την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση. « Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα» είναι το θέμα που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν και για το οποίο καλεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του να συσκεφθούν. Ως συνδιοργανωτές της Συνόδου φέρονται: ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου έχουν απαντήσει περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ΜΚΟ, επιχειρηματίες. Συνολικά γύρω στις 2.000 συμμετοχές. Τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος θα τους υποδεχθεί στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ», όπου θα παραθέσει γεύμα.

Στη συνέχεια, μέσω ποταμόπλοιου στον Σηκουάνα θα μεταφερθούν στο νησάκι «Seguin » (Σεγκέν), όπου διοργανώνεται της Συνόδου. (Πρόκειται για το «ιστορικό» για την αυτοκινητοβιομηχανία Ρενώ νησί, την επιφάνεια του οποίου κάλυπτε ολοκληρωτικά, το πρώτο μεγάλο της εργοστάσιο, από το 1929 έως το 1992). Η Ολομέλεια της Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) το δε κλείσιμο των εργασιών στις 20:00.

Οι επί μέρους όμως θεματικές εργασίες, θα έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί (10:00 ώρα Ελλάδας).

Προβλέπονται 4 «πάνελ» εργασιών με τα εξής θέματα:

- Αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα

- Οικολογική χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία

- Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή

- Ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και την αλληλέγγυα μετάβαση

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Συνόδου, τρεις είναι οι στόχοι που θα επιδιωχθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας :

- Δράσεις, συγκεκριμένες και συλλογικές

(Υπάρχουν λύσεις, ας τις αναπτύξουμε παγκοσμίως και τοπικά το συντομότερο δυνατό).

- Καινοτομία

(Ας είμαστε δημιουργικοί και έξυπνοι για να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας στις αναπόφευκτες αλλαγές και να επιταχύνουμε περαιτέρω τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου)

- Αλληλεγγύη

(Ας συνεργαστούμε για το καλό όλων και ας στηρίζουμε ακόμη περισσότερο τις χώρες και τους πληθυσμούς που έχουν περισσότερο ανάγκη).