Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δέσμευσή της να περιορίσει την εγχώρια παραγωγή αργού στο ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως (εδώ), η Λιβύη δείχνει στην πραγματικότητα να έχει άμεσα σχέδια να υπερβεί αυτό το πλαφόν.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δέσμευσή της να περιορίσει την εγχώρια παραγωγή αργού στο ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως ( εδώ), η Λιβύη δείχνει στην πραγματικότητα να έχει άμεσα σχέδια να υπερβεί αυτό το πλαφόν.

Σε μια σπάνια συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας συναντήθηκε με τους επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης για να συζητήσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής αργού.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Fayez Seraj και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Sadiq al-Kabir Sadiq, δεν είναι οι καλύτερες, με συχνές συγκρούσεις για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και τη νομισματική πολιτική. Οι μεταξύ τους εντάσεις έχουν ιδιαίτερη σημαασία, καθώς στην Κεντρική Τράπεζα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της Λιβύης.

Παράλληλα, η συνολική πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασταθής, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές να κάνουν λόγο για πιθανές διακοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας στο μέλλον, με έντονες επιπτώσεις στις προβλέψεις για τις πετρελαϊκές τιμές εντός του 2018.

Η Λιβύη, μαζί με τη Νιγηρία, είχε εξαιρεθεί αρχικά από τη συμφωνία του OPEC για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο Νοέμβριο. Η χώρα, όπως και η Νιγηρία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο και ήταν -όπως εξακολουθεί να είναι- αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και έναν αυξανόμενο πληθωρισμό, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων.

Αυτές οι συγκρούσεις προκάλεσαν πέρυσι μια σειρά διακοπών στην παραγωγή ορισμένων από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά πεδία της Λιβύης, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τις διεθνείς τιμές. Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές είδαν την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται, παρά τις διακοπές αυτές. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο η είδηση σχετικά με τη δέσμευση της Λιβύης και της Νιγηρίας για υιοθέτηση πλαφόν στην πετρελαϊκή παραγωγή έτυχε θερμής υποδοχής από εμπόρους και αναλυτές.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την αθροιστική παραγωγή τους στα 2,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2018. Ωστόσο, οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με τα σχέδια της Λιβύης να χρηματοδοτήσει μια αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις αμφιβολίες σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο ορισμένα μέλη του OPEC είναι διατεθειμένα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για περιορισμό της πετρελαϊκής παραγωγής τους.