Αμετάβλητη διατηρεί την πρόβλεψή του για την διετία 2017-18, όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του. Ειδικότερα, ο ΙΕΑ επαναλαμβάνει στην έκθεση μηνός Δεκεμβρίου για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος (ή +1,6%) και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 (ή +1,3%)

Αμετάβλητη διατηρεί την πρόβλεψή του για την διετία 2017-18, όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Ειδικότερα, ο ΙΕΑ επαναλαμβάνει στην έκθεση μηνός Δεκεμβρίου για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος (ή +1,6%) και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 (ή +1,3%).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχουν αναθεωρηθεί στα στοιχεία που αφορούν τη Νιγηρία, τη Γερμανία και το Ιράκ, ενώ η βάση αναφοράς για την ζήτηση πετρελαίου έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά περίπου 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με την προσφορά, η έκθεση σημειώνει ότι το Νοέμβριο σημείωσε άνοδο κατά 0,2 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας συνολικά τα 97,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την υψηλότερη επίδοση μέσα σε ένα έτος, λόγω της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η παραγωγή ήταν, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οπότε και η παραγωγή της Ρωσίας και των μεσανατολικών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί αναμένεται να αυξήσουν τις παραγωγικές επιδόσεις τους κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017 και κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ σημείωσε κάμψη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο, φτάνοντας τα 32,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα (-1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η παραγωγή ήταν χαμηλότερη σε Σαουδική Αραβία, Αγκόλα και Βενεζουέλα. Η συμμόρφωση με την συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για περικοπές στην άντληση αυξήθηκε στο 115%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για το 2017, εξέλιξη που αναβάθμισε το μέσο όρο συμμόρφωσης για το σύνολο του έτους στο 91%.

Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΠΕΚ μειώθηκαν κατά 40,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, φτάνοντας συνολικά τα 2.940 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Έτσι, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, βρίσκονται κατά 111 εκατ. βαρέλια πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Παρομοίως, τα αποθέματα αργού της Κίνας σημείωσαν κάμψη τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος. Μεικτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα προκαταρκτικά δεδομένα του Νοεμβρίου.

Οι τιμές αναφοράς του αργού σημείωσαν αύξηση κατά 4-5 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όρο το Νοέμβριο, φτάνοντας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια. Η επέκταση της ισχύος της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών εντός κι εκτός ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή, αλλά και το κλείσιμο του συστήματος αγωγών Forties, στα ανοικτά του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα, ήταν οι βασικοί παράγοντες για την αύξηση αυτή.

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια διυλιστική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην τρέχουσα μηνιαία έκθεσή του, σημειώνει ότι έφτασε στα επίπεδα-ρεκόρ των 81,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ακόμη και αν συνυπολογιστεί ο αντίκτυπος του τυφώνα Χάρβεϋ, ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους σημείωσε κάμψη λόγω των εργασιών συντήρησης. Από την άλλη, τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης μειώθηκαν το Νοέμβριο κατά περίπου 1 δολ. το βαρέλι.