Η Συρία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στ χωρικά της ύδατα στις αρχές του 2019, ενώ έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων για πέντε υπεράκτια πεδία με «φίλιες χώρες». Αυτά ανέφερε ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ali Ghanem, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει ποιες χώρες και εταιρείες συμμετέχουν στις συμβάσεις.

Η Συρία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στ χωρικά της ύδατα στις αρχές του 2019, ενώ έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων για πέντε υπεράκτια πεδία με «φίλιες χώρες».

Αυτά ανέφερε ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ali Ghanem, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει ποιες χώρες και εταιρείες συμμετέχουν στις συμβάσεις.

Τα ύδατα της Συρίας αποτελούν μέρος της λεκάνης Levant, όπου επίσης εκτείνονται τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, του Λιβάνου, και του Ισραήλ. Το 2010, η Υπηρεσία Γεωλογικών Έρευνα των ΗΠΑ εκτιμούσε ότι η περιοχή της λεκάνης Levant διαθέτει κατά μέσο όρο 1,7 δισ. βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και κατά μέσο όρο 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμου αερίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου Ghanem δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Συρία έχει ως στόχο να παράγει 19 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως έως τα τέλη του επόμενου έτους και 24,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως μέχρι το τέλος του 2019, όπως αναφέρει η συριακή εφημερίδα al-Watan. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος της χώρας για την παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε 70.000 βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2018 και 219.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο πόλεμος της Συρίας, που τώρα βρίσκεται στο έβδομο έτος του, είχε ως συνέπεια η κυβέρνηση να χάσει τον έλεγχο των περισσότερων χερσαίων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά πολλά από αυτά έχουν ανακτηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς έχουν σημειωθεί νίκες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η ρωσική εταιρεία Soyuzneftegaz υπέγραψε το 2013 την πρώτη συμφωνία υπεράκτιων ερευνών με τη Συρία, η οποία προέβλεπε τη διενέργεια κοινών ερευνών στο οικόπεδο 2 των χωρικών υδάτων της Συρίας. Ωστόσο, λόγω των συγκρούσεων, η Soyuzneftegaz δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2015 ότι δε θα προχωρήσει τα σχέδια για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Συρίας.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία ‘πάγωσε’ τις δύο χερσαίες εκμεταλλεύσεις της στη Συρία, στα οικόπεδα 12 και 26, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ, καθώς οι κίνδυνοι ήταν πολύ υψηλοί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Soyuzneftegaz, Yuri Shafranik, το 2015.