«Κύριε υπουργέ, καλωσήρθατε στο κέντρο του καπιταλισμού», είπε ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κατά την υποδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γουόλ Στριτ, προκαλώντας ειρωνικά χαμόγελα σε πολλούς από τους παρισταμένους. Ομως, παρά την ειρωνεία της στιγμής, ο κ. Τσακαλώτος έδειχνε ευχαριστημένος.

«Κύριε υπουργέ, καλωσήρθατε στο κέντρο του καπιταλισμού», είπε ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κατά την υποδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γουόλ Στριτ, προκαλώντας ειρωνικά χαμόγελα σε πολλούς από τους παρισταμένους.

Ομως, παρά την ειρωνεία της στιγμής, ο κ. Τσακαλώτος έδειχνε ευχαριστημένος. Ισως γιατί κατά το διήμερο που προηγήθηκε στο συνέδριο του Capital Link εισέπραξε θετική διάθεση εκ μέρους των επενδυτών για ανάληψη του «ελληνικού κινδύνου». Πηγές που ήταν παρούσες σημείωναν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και ερωτήματα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δελεάζονται από τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. «Δεν υπάρχουν και πολλοί ευρωπαϊκοί τίτλοι με τέτοιες αποδόσεις», σχολίαζαν.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες στο ράλι που πραγματοποιούν τα ελληνικά ομόλογα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του swap των τίτλων, οι οποίοι προέκυψαν μετά το PSI. Με απόδοση 4,27%, το δεκαετές ομόλογο τώρα βρίσκεται στα επίπεδα του Μαρτίου του 2008.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων αποδίδουν το ράλι κατά κύριο λόγο στο ίδιο το swap, το οποίο ενίσχυσε τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων και όχι στην υιοθέτηση του θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία από τους επενδυτές. Εχει, δηλαδή, κυρίως «τεχνικό» χαρακτήρα. «Ερχονται επενδυτές και τοποθετούνται σε ένα “χαρτί” , κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν παλιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Βεβαίως, το γεγονός ότι η αξιολόγηση κύλησε γρήγορα και χωρίς «ατυχήματα» βοήθησε, αλλά δεν είναι αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι κινητήρια δύναμη αποτελεί και η –βάσιμη– προσδοκία αναβάθμισης, προσεχώς, της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης.

O κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τώρα την επόμενη κίνηση: την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς ομολόγων, αν γινόταν τώρα η έκδοση του 7ετούς, θα έβγαινε με επιτόκιο 3,8%. Αντίστοιχα, αν γινόταν τώρα η έκδοση της 3ετίας, το επιτόκιο θα ήταν 2,5-2,6%.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές. Το τελευταίο θα είναι και η μεγάλη δοκιμασία, πριν τελειώσει το μνημόνιο και ξεκινήσει η απόλυτη εξάρτηση της χώρας από τις αγορές. Είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap και λήγει το 2028. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον δεν πρόκειται να «ανοίξουν» οι νέες εκδόσεις του swap.

Τραπεζικές πηγές περιμένουν ότι κάποια στιγμή, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει «διάλειμμα» στο ράλι των ομολόγων και η τιμή θα ισορροπήσει.

Από κει και πέρα, τονίζουν, θα χρειαστούν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εξελίξεις που έχουν σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, το spead με τα πορτογαλικά ομόλογα πρέπει να περιοριστεί στις 100 μονάδες βάσης από τις περίπου 240 που είναι σήμερα για να θεωρείται διαχειρίσιμο το κόστος δανεισμού, μετά το τέλος του μνημονίου. Ακόμη απέχουμε από αυτό το σημείο.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)