«Η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να κινείται προς τα εμπρός», ανακάμπτοντας από την ύφεση και τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, τόνισε η διοίκηση της Schneider Electric Ελλάδος, κατά την παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος EcoStruxure
«Η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να κινείται προς τα εμπρός», ανακάμπτοντας από την ύφεση και τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, τόνισε μεταξύ άλλων η διοίκηση της Schneider Electric Ελλάδος, κατά την παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος EcoStruxure που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ίσως αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας, που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς και όχι σε ιδεοληψίες, ήταν το πιο σημαντικό σημείο των όσων είπε χθες η νέα διοίκηση της εταιρείας υπό τον κ. Σπύρο Ράπτη. 

Ο κ. Ράπτης ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της εταιρείας την 1η Ιουλίου, διαδεχόμενος τον κ. Philippe Sauer, στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιοργάνωσης στην ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοικητική ομάδα της Schneider Electric στη χώρα μας έχει πλέον εξ' ολοκλήρου ελληνικό χρώμα, απόρροια των ικανοτήτων των συγκεκριμένων στελεχών και της εμπιστοσύνης που επέδειξε απέναντι τους η μητρική εταιρεία.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται για πολλά χρόνια στην εταιρεία, ενώ το εργασιακό περιβάλλον θεωρείται από τα καλύτερα στη χώρα μας. Ακόμα και στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας οι νέοι άνθρωποι κυριαρχούν, ενώ δεν υφίστανται τα γνωστά «στεγανά» λόγω φύλου στον καταμερισμό εργασίας εντός της εταιρείας. Έτσι λοιπόν, παραμένουν στη Ελλάδα ικανά στελέχη που υπό άλλες συνθήκες κατά πάσα πιθανότητα θα έκαναν καριέρα στο εξωτερικό.

Η Schneider Electric Ελλάδος και Κύπρου (όπως είναι ο πλήρης τίτλος της εταιρείας, καθώς στην ελληνική εταιρεία έχει ενσωματωθεί και η θυγατρική της Κύπρου) απασχολεί σήμερα στη χώρα μας περί τα 200 άτομα, 100 περίπου στο διοικητικό/εμπορικό κομμάτι και άλλα 100 στην παραγωγική βάση της εταιρείας, στο εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα από το οποίο γίνονται εξαγωγές σε 25 χώρες. Ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ το 2015 σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία) και οι ρυθμοί ανάπτυξης την τελευταία τριετία κινούνται κοντά σε διψήφια επίπεδα.

Παγκοσμίως, η Schneider Electric κατέχει ηγετική θέση στις αγορές διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, ενώ πλέον μετά την εξαγορά της βρετανικής Aveva ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά του βιομηχανικού software. Στην Ελλάδα, όπου ήδη μετρά 48 έτη παρουσίας, κατέχει πρωταγωνιστική θέση στις επιμέρους αγορές όπου δραστηριοποιείται και ανταγωνίζεται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Siemens, η ΑΒΒ κ.ά. Μεταξύ των πελατών της είναι η ΔΕΗ, ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, καθώς και ναυτιλιακές εταιρείες κυρίως από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ecostruxure: Το Internet of Things στην υπηρεσία της ενεργειακής απόδοσης 

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, η πλατφόρμα EcoStruxure βασίζεται στην τεχνολογία Internet of Things και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα για πιο ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα κτίρια και data centers.

Η ανοιχτή και διαλειτουργική IoT πλατφόρμα EcoStruxure της Schneider Electric περιλαμβάνει τρία βασικά επίπεδα: τα Διασυνδεδεμένα Προϊόντα (Connected Products), τον Τοπικό Έλεγχο (Edge Control) και τις Εφαρμογές, Analytics και Υπηρεσίες. Ο κ. Ράπτης υπογράμμισε ότι με το EcoStruxure η εταιρεία πρωτοπορεί στο Internet of Things, το οποίο IoT, όπως είπε, τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί με πολύ υψηλούς ρυθμούς, καθώς σήμερα δεν είμαστε παρά μόνο στην πρώτη φάση ανάπτυξης. 

Η κυρία Ξανθή Μενούνου, διευθύντρια Marketing της εταιρείας, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της κυρίως στον κτιριακό τομέα, εξηγώντας πως με την αξιοποίηση της IoT τεχνολογίας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποδοτική λειτουργία των κτιρίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Δριτσάνος, ΙΤ Business VP της Schneider Electric για τη ΝΑ Ευρώπη, σημείωσε ότι η ανάγκη για Data Centers αυξάνεται συνεχώς και υπογράμμισε τις σύγχρονες απαιτήσεις όπως η ψηφιακή εποπτεία της εγκατάστασης, η λήψη και διαχείριση των δεδομένων λειτουργίας καθώς και η συντήρηση του εξοπλισμού. Επίσης, παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric για τα Data Center που περιλαμβάνουν λύσεις τόσο για τη διαχείριση του ΙΤ περιβάλλοντος όσο και του κτιρίου και της διαχείρισης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης παρουσιάστηκαν και έργα αναφοράς της Schneider Electric στην ελληνική αγορά, όπως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Data Center του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας στον ποταμό Λούρο, καθώς και στο Data Center της Κοινωνίας της Πληροφορίας.